четвер, 3 березня 2016 р.

Про суд з селищною радою Коропця та судовий збір

27.01.2016 року ТМО «Нівроку» звернулось  до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Коропецької селищної ради про визнання бездіяльності  розпорядника інформації протиправним та зобов’язання вчинити певні дії.


Відповідно до ч. 3 ст. 1406 КАС України до позовної заяви додається також документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати. Ситуацію із судовим збором коментує юрист проекту Ольга Мазаєва:
Прийнятий 08.07.2011 Закон України «Про судовий збір» визначив ставки судового збору за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень. Зокрема, було визначено розмір ставки судового збору за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру громадськими оргнізаціями   - 0,03 розміру мінімальної   заробітної плати.     
Напередодні Майдану відбувся наступ на громадянські права «злочинною владою» і розмір судового збору за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру  збільшився вдвічі – став 0,06 розміру мінімальної заробітної плати.
Переміг Майдан, країна бореться з корупцією. З метою «допомоги» громадським організаціям у боротьбі  з незаконними рішеннями і бездіяльністю чиновників з 01.09.2015 року судовий збір за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру народними депутатами збільшено в 16,67 (!) раз та встановлено у розмірі  однієї мінімальної заробітної плати."
Очевидно, що сплата судового збору в такому розмірі дуже утруднює, або і взагалі робить неможливим оскарження дії влади. Тому  ТМО «Нівроку», керуючись ч. 1 ст. 88 КАСУ при поданні позовної заяви звернулось до суду з клопотанням про відстрочення сплати судового збору.
Проте, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Ходачкевич Н.І. повністю проігнорувала це клопотання та винесла ухвалу про залишення позовної заяви без руху з вимогою  сплати ТМО «Нівроку» 1378 грн. судового збору в повному обсязі.

25 лютого 2016 р.  ТМО «Нівроку» повторно звернулось до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Коропецької селищної ради. Про перебіг подій інформуватимемо.

Компанія  «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів в Тернопільській області» здійснюється Творчим молодіжним об’єднанням «Нівроку» в рамках  проекту «Ціна держави», що реалізується Фондом Східна Європа та CASE-Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу

Немає коментарів:

Дописати коментар