четвер, 2 лютого 2017 р.

Депутати обласної ради проти ГЕС на Дністрі

31 січня, відбулося засідання тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі. Участь у ньому взяли  6 членів комісії, а також представники громадськості,  органів місцевого самоврядування, експертних організацій.
На засіданні депутати захищали свою позицію, щодо того, що надіслали повний пакет документів в Кабінет Міністрів України, а саме рішення обласної ради №93 від 3 березня 2016 року «Про заборону будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі на території Тернопільської області».

 Крім того депутати зазначили, що три вищих навчальних заклади отримали замовлення на участь в необхідності побудови ГЕС, а саме: Тернопільський національно педагогічний університет, Івано-Франківський та Буковинський, із заміткою: «Дайте позитивні обґрунтування даного проекту….»
Завідувач кафедри геоекології ТНПУ, професор Любомир Царик заявив, що це недопустимо, оскільки загрожує застоюванню води, та утворення намулів, також суперечить кільком законодавчим актам зокрема про «Створення національного парку «Дністровський каньйон»», тому він не може надати позитивну характеристику даного проекту.
Після обговорень, комісія вирішила підготувати звернення до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів щодо заборони будівництва каскаду ГЕС на верхньому Дністрі на території Тернопільської області. Також було підтримано пропозицію звернутися до міжнародних екологічних організацій з даного питання. Члени комісії та присутні запропонували на чергове пленарне засідання  сесії Тернопільської обласної ради представників ПАТ «Укргідроенерго».
 Наступне засідання тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради з вивчення питання щодо будівництва каскаду гідроелектростанцій з водосховищами на верхньому Дністрі відбудеться 16 лютого.
Про рух "Вільний Дністер"
Підписатися під петицією "7 кроків для збереження річок України".


Немає коментарів:

Дописати коментар