вівторок, 30 січня 2018 р.

Біляївські депутати виступили проти будівництва ГЕС на Дністрі

Депутати Біляївської міської ради Одеської області, прислухавшись до думки експертів і екологів, прийняли звернення до Кабінету міністрів України, в якому виступили проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. Відповідне звернення було одноголосно прийнято на останній сесії Біляївського міськради.



Нагадаємо, мова йде про реалізацію програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, згідно з якою на річці Дністер планується побудувати шість гідроелектростанцій.

На думку екологів, реалізація цього проекту може завдати значної шкоди Дністру. Особливо постраждають ті території, які знаходяться в низині Дністра, а саме Біляївський, Овідіопольський та Білгород-Дністровський райони.

Раніше цю тему обговорювали на громадській раді в Біляївської районної державної адміністрації. Експерти з різних галузей цифрами і фактами доводили, що будівництво ГЕС завдасть значної шкоди екології.

"Уже зараз ми страждаємо від негативного впливу існуючих станцій - Дубоссарською ГЕС, Дністровської ГЕС-1, ГЕС-2 і ГАЕС. Нам не вистачає води, щоб річка в достатній кількості могла навесні розливатися, очищаючись від накопиченого бруду. У нас зникають деякі види риб і птахів, рослин і дерев ", - розповіли екологи.

Відзначимо, в зверненні до Кабміну йдеться про ті проблеми, які вже викликали ГЕС для екосистеми регіону: погіршення самоочищаються властивостей річки, порушення гідрологічного режиму, зниження рівня і дефіцит води, погіршення якості води, висихання заплав і пов'язані з цим пожежі.

Депутати підкреслили, що будівництво нових ГЕС тільки погіршить ситуацію, негативно вплине на здоров'я і життя громадян.

Виходячи з цього, депутати просять Кабмін провести належним чином екологічну експертизу відповідно до вимог ст.14 Закону України "Про екологічну експертизу", а також провести оцінку впливу на навколишнє середовище та об'єкти природно-заповідного фонду, які знаходяться в зоні впливу гідроенергетики.

Також серед вимог - забезпечити дотримання міжнародних зобов'язань України, зокрема в частині проведення міжнародних консультацій щодо об'єктів, які можуть мати транскордонний вплив.
Yulia Ternovaya

Немає коментарів:

Дописати коментар