пʼятницю, 23 березня 2018 р.

Стартував 15-й Docudays UA

Сьогодні у Києві стартував 15-ий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, і який триватиме до 30 березня.

Покази в рамках фестивалю відбудуться у кінотеатрах «Жовтень», «Україна» та в креативній спільноті IZONE.


Тема цьогорічного Docudays UA «Рівні рівності» говорить про суспільні виклики, пов’язані з поняттям рівності. У рамках фестивалю покажуть 62 фільми із 36 країн світу, з них – 11 українських стрічок.

Docudays UA відкривався стрічкою «Жінка в полоні» режисерки Бернадетт Тузи-Ріттер. Це фільм про  52-річну угорку Маріш, яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати, в неї забрали документи і не дозволяють виходити з дому.


Сама режисерка Бернадетт Туза-Ріттер так охарактеризувала стрічку під час зустрічі з глядачами: «Проблема рабства глобальна і актуальна не лише в Європі. Так, в Угорщині 22 тисяч, в Європі близько мільйона, а в Украіні 200 тисяч людей є жертвами сучасного рабства. Я допомагала своїй героїні лише своєю терплячістю, я не казала їй що робити, це було їй рішення»

Регіональний координатор Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Тернополі та Тернопільської області Володимир Ханас зазначив : "Сподіваюсь, що цього року тернополяни отримають нагоду побачити всю програму «Docu/Україна», котра цьогоріч вперше складатиметься з повнометражних, а не короткометражних фільмів. 25 березня, зокрема, відбудеться світова
прем''єра стрічки «Вона та війна» режисерки Марії Кондакової про життя українських жінок-військовослужбовців на фронті і поза ним. Варто відзначити , що українські фільми увійшли не тільки у конкурсну, але й у позаконкурсну програму. У програмі Docu/Хіти це, наприклад, фільм «Дельта» режисера Олександра Течинського. Фільм отримав особливу відзнаку на Лейпцизькому кінофестивалі DOKLepzig, а також став номінантом на українську кінопремію «Золота Дзиґа». Щодо інших стрічок то особисто я чекаю на стрічку режисера Фереса Файяда , номінанта на "Оскар" – «Останні люди в Алеппо» та ретроспективні покази фільмів литовського режисера Арунаса Мателіса."




Немає коментарів:

Дописати коментар