вівторок, 24 липня 2018 р.

У Заліщиках пройшов Форум "Збережемо Дністер"

Відмовитися від будівництва нових гідроелектростанцій на Дністрі, припинити будь-які роботи в цьому напрямі і переглянути Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року закликали уряд учасники Форуму громадської взаємодії "Збережемо Дністер вільним".


Форум, що відбувся в місті Заліщики , зібрав представників місцевої влади, експертних та громадських середовищ з Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей, а також учасників із Києва, Маріуполя, Львова, Черкас та Республіки Молдова.

З вітальним словом на форумі виступили відмові українські дисиденти часів комуністичного режиму Ігор Калинець та Микола Горбаль, які заявили про цілковиту підтримку вимог учасників зібрання.

Учасники форуму відзначили, що заплановане будівництво ГЕС на Дністрі завдасть неправної шкоди довкіллю, способу життя і туристичному потенціалу регіону. По суті, буде знищено природне русло Дністра у межах понад 200 кілометрів Дністровського каньйону, який є одним із семи чудес України, затоплено визначні пам'ятки природи, історії та культури. Разом з тим енергетичний ефект від проекту є мізерним і неспівмірним з його шкідливими наслідками.

В рамках акції Збережемо Дністер. Громадський сплав проти каскаду нових ГЕСвже розпочато збір підписів під колективним зверненням до уряду з аналогічними вимогами. Зібрані підписи планується передати уряду під час громадської акції, що має відбутися в вересні у Києві.

Форумчани ознайомилися з пересувною фотовиставкою "Люди Дністра" та взяли участь у флешмобі на підтримку Олега Сенцова.

Учасники зібрання закликали "місцеві громади, представників влади всіх рівнів, громадські та експертні середовища, науковців, журналістів і всіх небайдужих громадян до об’єднання зусиль і координації дій задля досягнення цих вимог і збереження Дністра для нинішнього й майбутніх поколінь."

Немає коментарів:

Дописати коментар