суботу, 7 липня 2018 р.

Храми та фігури св. Івана Хрестителя на Тернопіллі

Вітаю усіх Іванів, Іваночок, Івановичів та Іванівних, щоб для для вас цвіла не лише папороть, а квітували усі квіти та Ваші справи!
Свято Івана Купала на мапі Тернопілля
Купайло, Купайло,
Де ти зимувало?
Зимувало в лісі,
Ночувало в стрісі,
Зимувало в пір’ячку,
Літувало в зіллячку.
Івана Купала – мабуть, найнеординарніше українське свято, в якому вдало переплелися язичницькі та християнські традиції. Вогонь, вода, ліс, цвіт папороті, віночки, палаюче колесо… Містика і романтика.

Ой на Івана, та й на Купала
Там дівчинонька квіти збирала.
Квіти збирала, в пучечки клала,
До річки несла, в воду пускала…
…Поплив віночок та й за водою,
Серце дівоче забрав із собою.
До Івана Хрестителя наші предки зверталися при зціленні від головного болю, під час харчових отруєнь, спазмах і судомах, черепно-мозкових травмах, епілепсії, влаштування долі дітей, благословення врожаю та всіх, хто працює на землі, освячення пасіки.
Святий Іван Хреститель – опікун аскетів, продавців птахів, пасічників. На честь Різдва Івана Хрестителя на Тернопільщині названо десятки храмів, зокрема у Тернополі (вул. Довженка), Борщові, селах Баворів Тернопільського, Глушка Заліщицького, Гори-Стрийовецькі Збаразького, Котівка, Постолівка (обидва Гусятинського), Митниця Підволочиського, Теофіпілка Козівського, Трійця Борщівського, Тютьків Теребовлянського, Яблунівка Підгаєцького районів та ін.
Фіґури на честь св. Івана Хрестителя є у селах Лапшин (1897 р., скульптор В. Бідула) Бережанського, Постолівка (2008) Гусятинського, Кобилля Збаразького, Підберізці (з написом «памятка студні») Зборівського, Романівка Тернопільського районів та інших селах Тернопільщини. Зокрема, у с. Сущин Теребовлянського району є фіґура датована 1809 роком. Скульптура стояла близько до дороги, а у 2009 р. у зв’язку з будівництвом нового мосту її перенесли вверх по схилу, поставили на новий фундамент. На Водохреща тут греко-католицька громада освячує воду, ставить хрести, вирізані з льоду. Фіґура не завжди стояла на цьому місці. Колись з другого боку, за рікою, була криниця – в ній і освячували воду. У зв’язку з поглибленням русла р. Гнізни криницю замулило, але люди продовжили традицію, а фіґуру поставили з іншого боку річки. В радянські часи фіґуру розбили атеїсти. За сприянням громади її реконструювали.
Віктор Уніят поширив профіль — разом з Іваном Сутою та 42 іншими особами.

Немає коментарів:

Дописати коментар