суботу, 14 липня 2018 р.

День Народження Олега Сенцова #SaveOlegSentsov

Сьогодні День Народження Олега Сенцова.
Він народився в 1976 році. Український режисер, кіносценарист, письменник, громадський активіст, політичний в'язень в Російській Федерації.
Відтоді, як почалася Революція Гідності, Сенцов став її активним учасником. Він приєднався до активістів Автомайдану.
А під час Кримської кризи часто їздив у рідний Сімферополь, де намагався організувати мітинги «За єдину країну», а також постачав продуктами та усім необхідним українських військових, які перебували в Криму.
10 травня 2014 року Олега Сенцова затримала у Криму окупаційна Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово.
Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.
Олег розповідав на суді методи дізнання, які проводили над ним окупаційні силовики:
«Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на Івана Франко. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами. Душили 4 рази».
У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Олег Сенцов перебуває у виправній колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).
14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів.
У Тернополі на підтримку Олега і з привітаннями до його Дня Народження організували флешмоб.
«Давайте привітаємо його і покажемо, що весь світ вимагає звільнення політичних в'язнів з тюрем Росії! Сфотографувати його на фоні визначної пам'ятки, "візитної картки" у своєму місті, або на фоні будь-якого іншого відомого місця, яке знаходиться поряд. » - звертався напередодні Володимир Ханас.
Флешмоб полягає в наступному:
1. Сфотографуватись з фотографією Олега Сенцова на фоні визначної пам'ятки, "візитної картки" у своєму місті, або на фоні будь-якого іншого відомого місця, яке знаходиться поряд.
2. 13 липня розмістити в інтернеті цю фотокартку з хештегом #SaveOlegSentsov та обов'язково локалізувати, позначити місцезнаходження.
#FreeSentsov #SaveOlegSentsov

Немає коментарів:

Дописати коментар