суботу, 14 березня 2020 р.

З Днем Українського Добровольця


14 березня 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону…
З нього згодом був сформований 1-ий батальйон оперативного призначення резервістів Національної Гвардії України імені Героя України генерала Сергія Кульчицького.

День українського добровольця – свято, що відзначається в Україні з 17 січня 2017 року. Встановлений відповідно до постанови № 4261 Верховної Ради України «Про встановлення Дня українського добровольця», з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості. За відповідну постанову на пленарному засіданні українського парламенту проголосував 231 народний депутат.

Постановою рекомендовано Кабінету Міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014 року), та затвердити в місячний термін із дня прийняття постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця. Зокрема, передбачено проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців, проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися в листопаді 2013-го – лютому 2014 року, та про участь у них добровольчих формувань.
З весни 2014 року добровольчий рух стрімко почав крокувати країною. Політичні партії і громадські організації долучались до формування низки добровольчих формувань, як в системі МВС, Національної Гвардії України, тощо. Були сформовані і добровольчі-волонтерські спільноти, які були поза системою силових та оборонних відомств України, про добровольців і волонтерів яких не слід також забувати.

У той же час по усій Україні біля військових комісаріатів збиралися черги тих, хто добровільно зголосився стати на захист своєї держави. Вони - також добровольці. Більшість з них пішли служити в підрозділи та частини Збройних Сил України де служать і понині.
Найкращі сини і доньки країни залишили свої домівки, змінили цивільні професії на військові, взяли до рук зброю, щоб звільнити українську землю від загарбників.

Багато з них склали голови, захищаючи Батьківщину, хтось і сьогодні боронить український народ у лавах Збройних Сил України чи у Національній гвардії, хтось служить в Національній поліції, Державній прикордонній службі України, або займає активну громадянську позицію в волонтерських організаціях та в цивільному житті. Але, де б вони не були, назавжди залишаться Добровольцями з великої букви, – тими людьми, єдність та рішучість яких завжди потрібні Україні!

Нехай приклад патріотизму добровольців живе вічно у пам’яті українського народу й надихає прийдешні покоління на мужність і любов до Батьківщини.
Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар