четвер, 30 травня 2019 р.

Презентували філателістичний каталог за 2018 рік

Вчора в Бібліотеці-музею "Літературне Тернопілля" відбулася презентація Каталогу знаків поштової оплати України 2018.  Минулий рік був досить плідним для митців та поціновувачів поштових мініатюр Тернопілля. З Національних філателістичних виставок у Києві та Одесі  тернополяни повернулися із 11 нагородами.
Марка Віадук с. Плебанівка # 1641 за програмою «EUROPA» Мости.визнана найкращою поштовою мініатюрою України 2018 року та другою у Європі. Її презентація відбулася у Теребовлі.
У серії «Кохання – це життя!» (Марка #1660) була зображена робота Олесі Гудими « Наречена» . Ще одна картина Олесі Гудими «Дерево життя» була зображена на Конверті першого дня. 
Також дві роботи відомого бережанського митця Олега Шупляка були відображені на конвертах. Картина «Супроти вітру» (Волонтерам України присвячується) зображена на художньому маркованому конверті, а «Вітер надії»  на Художньому немаркованому конверті  
Пам’ятними для тернополян стали спецпогашення поштових відправлень із використанням Спеціальних поштових штемпелів:
«Десятий Всеукраїнський фестиваль «Цвіт вишиванки»;
«100 років Західноукраїнська Народна Республіка» (автор штемпеля спецпогашення Олександр Караневич) 
та «Третій Надзвичайний великий збір ОУН. 75 років». 
Про ці здобутки розповідали співорганізатор заходу нобеліст та краєзнавець Юрій Ковальков та  голова Тернопільської філії АсФУ ( Асоціація Філателістів України) Олег Поливко.
Було про що розповідати і передставниками Тернопільської кінокомісії Як повідомир експерт Володимир Ханас "У  минулому році Тернопільська кінокомісія (голова Леонід Бицюра) у серії "Кіномитці Тернопільщині" здійснили низку клубних спецогашень . Зокрема конверту до річниці чину "Росохацької групи"( Спецпогашення відбулося 22 січня 2018), Власної марки присяченої фестивалю "КіноХвилька2018" (Спецпогашення 20 травня 2018). Цікавою подією став конверт з нагоди виходу роману Андрія Кокотюхи "Червоний. Без лінії фронту" та випуск власної марки Андрія Кокотюхи.( Спецпогашення 27 листопада 2018).
А до кінофоруму "КіноХвиля 2018" 22 грудня 2018 відбулася спецпогашення за участю голови Держкіно Пилипа Іллєнка. Тут був і конверт , приурочений кінофоруму і власна марка Держкіно. Марки-віньєтки  отримали 16 українських фільмів.  
Цікаво, що безпосередній стосунок до кіно має і марка "Наречена". Як розповіла авторка марки   Олеся Гудима під час презентації:
 - Я переглянула фільм «Тіні забутих предків» Івана Миколайчука, багато про нього читала, тож хотіла присвятити одну зі своїх робіт його творчості.  Мені найбільше сподобався образ нареченої. Я робила це щиро, від душі і тому тішусь, що моя картина стала маркою.
В. о. голови КП "Тернопільська кінокомісія" Олеся Виговська повідомила, що робота кінокомісії у цьому напрямку продовжується і наступного року цілком можлива окрема виставка серії "Кіномитці Тернопільщини".
Володимир Ханас від імені Тернопільської кінокомісії вручив Олесі Гудимі Каталог на пам"ять про співпрацю. 

У презентації Каталогу знаків поштової оплати України 2018 взяли також участь працівники бібліотеки-музею "Літературне Тернопілля" Галина Компанієць та Уляна Баран, журналіст Микола Шот, представниця обласної дирекції «Укрпошти» Ніна Герасименко,  представниця КП "Тернопільська кінокомісія" Наталія Орищак, філателіст та краєзнавець Василь Дідух. журналісти... 



Світлини Миколи Шота.
Більше світлин від Наталії Орищак за посиланням


Немає коментарів:

Дописати коментар