понеділок, 27 травня 2019 р.

Відкрито пам'ятник Сомі Моргенштерну


Відбулася офіційна церемонія відкриття пам'ятника уродженцю Буданова письменнику та журналісту Сомі Моргенштерну (1890-1976). (скульптор Володимир Цісарик). 
В  урочистих заходах взяли участь внук письменника Йош Моргенштерн (Нью-Йорк), ініціатори й керівники проекту "Буковинсько-галицький літературний маршрут" професор Петро Рихло (Чернівці- Аугсбург) та берлінська художниця Гельга фон Льовеніх, сільський голова Буданова Андрій Дембіцькій, тернопільські науковці та краєзнавці Богдан Гінка, Юрій Ковальков, Володимир Ханас, голова єврейської громади Тернополя Ігор Банзерук, директор школи Андрій Маловський, мешканці села.
Під час відкриття зачитали вітальні листи від аташе з питань науки й освіти  Австрійського посольства Андреаса Веннінґера та посла Федеративної Республіки Німеччини в Україні доктора Ернста Райхеля. Виступаючі детально аналізували творчі грані та мистецький хист письменника та журналіста, розповідали про непросту життєву долю, значення його творчої спадщини. 
У вітанні пана Посла Е.Райхеля зокрема зазначалося : " Життя Соми Моргенштерна ще раз ілюструє нам ці хвилюючі, часто стражденні десятиліття у Вашому регіоні, які проте були також сповнені глибокими дружніми взаєминами і культурними зв'язками.
Монумент, який Ви сьогодні встановлюєте для Соми Моргенштерна, стає тут, у Буданові, зримим нагадуванням про людину і письменника, Сому Моргенштерна. 

І він нагадує нам всім, громадянам і гостям Буданова, також про епоху і про регіон, які в особливо вражаючий спосіб свідчать про культурні зв'язки між сьогоднішньою Україною та німецькомовним простором..."


До церемонії відкриття на замовлення Тернопільської кінокомісії (голова Леонід Бицюра,
керівник проекту Володимир Ханас) підготовили конверт та марку,  спецпогашення яких відбулося  після відкриття пам"ятника.

Також кінокомісія готує відеорепортаж з події.

Світлини Богдана Голича


Для довідки:

Сома Морґенштерн (03. 05. 1890 м. Буданів, Теребовлянського р-ну – 17 квітня 1976 Нью Йорк, США) був німецькомовним єврейським письменником, журналістом і свідком епохи староавстрійської проби. Він походив зі строго релігійної ортодоксальної родини , відвідував школи неподалік свого села та в гімназії Тернополя і навчався згодом в університетах Львова та Відня. Емігрантський шлях привів його невдовзі до Нью-Йорка. Там він написав свої найвідоміші твори: "Син блудного сина", "Кривава колона", "Іскри в безодні", "В інший час. Молоді літа у Східній Галичині" та інші.

Проект "Буковинсько-галицький літературний маршрут" (ініціатори Петро Рихло та Гельга фон Льовеніх) реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини. У рамках проекту на Тернопільщині встановлено пам"ятники та меморіальні знаки Карлу Емілю Францозу, Шмуелю Агнону, Герману Кестену.

У березні цього року завдяки старанням перекладачки Галини Петросаняк та досліднику творчості Соми Моргенштерна Георга Дойча . за підтримки Австрійського культурного фонду побачила світ автобіографія «В інші часи. Юні літа у Східній Галичині»

Немає коментарів:

Дописати коментар