пʼятницю, 25 листопада 2016 р.

Три помилки Кабашної

От не хотів нічого говорити про цю історію з показом фільму "Ті, хто Прийшли до влади" в Миколаївському національному університеті імені Сухомлинського, але вже стільки людей запитують, що  сталося, та й не можу просто читати сотні цих закликів до крові .

Я три роки займався організацією фестивалю документального кіно Docudays UA (Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA) в Миколаєві. З цього року я більше не маю до нього ніякого відношення, на щастя чи на жаль.


Фестиваль тепер організовує в Миколаєві Олена Кабашна, якій об'єктивно складно зібрати людей в кінозалі в силу організаторських здібностей, а тому в цьому році фестиваль проходить в більшості своїй в університетах, де в навчальний час за вказівкою Департаменту освіти викладачі зганяють студентів дивитися фільми, чого я дико не люблю.

Так ось те, що сталося, сталося виключно через кілька помилок Олени Кабашної (не можу її відзначити - успішно заблокований нею півроку тому).

Помилка №1. Зігнати студентів (дивіться вище). Кіно потрібно показувати тим, кому воно цікаво. Тому що студенти виходять із залу не обов'язково через фільм про Донбас, вони підуть до закінчення, навіть якщо фільм буде про смердючого Путіна. І це тільки тому, що їм не цікаво, ось і все. Вік такий, не готові вони ще мислити, міркувати. А тому просто помилка нав'язувати їм це.

Помилка №2. Це не підготувати аудиторію. Як я зрозумів, студенти взагалі думали, що буде просто дискусія на зовсім іншу тему. Так навіть якби і знали, що буде фільм про те, що сталося на Донбасі в 2014 році, перед фільмом потрібно розповісти, що це за стрічка, хто її знімав, навіщо, чому варто його подивитися і так далі. Замість цього було вітальне слово від депутата з партії "Опозиційний блок". І це - помилка №3.

Помилка №3. Привести політиків. Причому в принципі права людини і політика ходять окремо, але тут ще "драйву" додало, що депутати не від партії "Сніжинка", а від партії "Опозиційний блок". Та ще й глава "Українського вибору" в Миколаївській області на додачу. Я розумію, що вони там робили, як і на відкритті фестивалю, і на інших показах. Чи не тому, що фільм прийшли подивитися сепаратистський, а тому що у Олени Кабашної з ними просто хороші відносини. Ну або не просто. Навіщо вона водить "опозиціонерів" за собою - питання вже до неї.

Фільм. Я бачив цей фільм навесні в Києві. Влітку цей фільм показували на Одеському міжнародному кінофестивалі. Але ніде не було такого скандалу. Чому? Та тому що фільм насправді - звичайнісінький документальний фільм, добре знятий з точки зору жанру документалістики. Він показує нам кадри того, що було там, в Донецьку, зсередини. Там купа цінних кадрів, які ми з вами не бачили. Фільм тонко підкреслює те, як звичайні торгаші з ринку можуть стати міністрами, як можна штовхнути людей до війни, який бред стався тоді на Донбасі.

Цей фільм за моїм глибоким переконанням можна і потрібно показувати по всьому умовному "Південно-Сходу", так як він набагато краще і ефективніше і доступніше показує всю абсурдність того, що сталося і що відбувається зараз на Донбасі, ніж що-небудь ще.

Тому через звичайних свідомих чи несвідомих помилок однієї людини ми зараз дивимося, як купа видань по всій країні за методикою зіпсованого телефону друкують єресь про студентів-героїв, які стали проти "ватних" викладачів, про те, що студентам привезли фільм, який пропагує "Новоросію ".

Через ці помилки ми знову спостерігаємо штучно спровокований поділ у суспільстві, яке не встигло, на жаль, забутися про загострення пристрастей навколо того, хто вата, а хто хунта ...

Через помилки в організації показу і вузькості світогляду людей в нашому сьогоднішньому суспільстві, вимагають "звільнити, стратити, вивезти з країни" викладачів і керівництво університету, можуть постраждати ні в чому не винні люди. І режисер фільму Oleksiy Radynski тепер в подиві, чому півкраїни вважає його фільм сепартисьтско-пропагандистським ...

І так. Я до сих пір не звикну до того, що в цивілізованій європейській демократичній Україні Служба безпеки проводить експертизу фільмів українських режисерів на предмет, чи можна їх показувати українцям ... Але треба звикати.

Немає коментарів:

Дописати коментар