суботу, 28 листопада 2015 р.

Як чиновники «інформують» про місцеві бюджети

IMG_8862Громадські активісти оприлюднили результати моніторингу доступу громадян до інформації про місцеві бюджети Тернопільської області. Ініціювала проект коаліція громадських організацій «Своє».

За словами юриста проекту Ольги Мазаєвої, запит із семи питань відіслали в обласні, районні ради та адміністрації, а також міські та селищні ради. Всього 71 лист. Відповіді отримали тільки від 56 респондентів. 79% від усіх запитів.
«Два питання із семи стосувалося надання копій документів, решта — лише надання інформації, — розповіла Ольга Мазаєва. — Перше — надати копії місцевого бюджету на 2015 рік зі всіма додатками. Друге — дати інформацію про оприлюднення проектів місцевих бюджетів та їхніх додатків, третє — проінформувати про оприлюднення проектів змін до місцевих бюджетів, четверте — надати копії протоколів громадських слухань. П’яте — надати інформацію про опублікування затвердженого місцевого бюджету з усіма додатками. Шосте — повідомити, чи оприлюднювали звіти про виконання бюджетів. Сьоме — прохання надати інформацію щодо проведення звітування перед громадою про виконання місцевих бюджетів».
Як каже юрист проекту, на перше питання відповіло тільки 68% респондентів. Це з числа отриманих відповідей. Із другого питання з’ясувалося, що 66% органів місцевої влади оприлюднювали проекти місцевих бюджетів. Про зміни до основних фінансових документів повідомили громадянам тільки 30 із 56 опитаних. Тільки 6 органів місцевої влади опроводили громадські слухання перед тим, як приймати бюджет краю і надали копії протоколів. «Із 56 респондентів 50 або не надали інформації взагалі, або написали, що громадські слухання не передбачені регламентами чи законом про місцеве самоврядування, — сказала Ольга Мазаєва. — Частина рад написали, що в них громадські слухання проводять на сесіях і на засіданнях виконавчих комітетів».
39 опитаних повідомили, що інформацію публікували або на сайтах, або в районних газетах. У селищних радах, за словами активістів, інформацію про бюджет можна було знайти на стендах або щитах. Звіти про виконання бюджетів публікували тільки 35 органів місцевої влади. Щодо звітів перед громадою, то їх провели тільки 13 об’єктів дослідження.
Щодо надання копій документів, то і тут не обійшлося без казусів. «Якщо необхідне надання копій обсягом понад 10 аркушів, то нас повинні проінформувати, скільки ми маємо заплатити, — зауважила юрист проекту. — На жаль, наші владні структури ігнорують цю норму. Не вказують вартості послуг для відшкодування або ж не надають відповіді узагалі».
«Є багато випадків, коли респонденти не читають запити, — продовжила Ольга Мазаєва. — Зокрема, подають багато зайвої інформації: копії бюджетних запитів, копії протоколів бюджетних комісій. А от Великобірківська селищна рада у відповіді на наш запит написала, що «На підставі ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», Великобірківська селищна рада просить ТМО «Нівроку» обгрунтувати клопотання про термінове опрацювання запиту, а саме надання інформації в 5-дений термін». Хочу роз’яснити селищному голові та юрисконсульту, що стаття 20 закону містить обов’язкові та спеціальні норми, де вказано ці терміни».
Серед інших кумедних випадків активісти згадали оригінальні відповіді на запити від деяких районних рад. «Тернопільська районна рада не має технічної можливості надати вам копії зазначених документів». Якщо надрукувати відповідь на бланку змогли, то, принаймні, частину інформації теж могли надати, аби хоч заповнити напівпорожній лист», — зауважив представник коаліції Володимир Ханас.
«Була цікава відповідь від Лановецької районної ради, — сказала Ольга Мазаєва. — Одне незрозуміло — як можуть громадяни ознайомлюватися з інформацією щодо бюджетів на сайті ради, який знаходиться за адресою lanrada@ukr.net. Не знаю, яку інформацію можна знайти на такому «сайті». А Гусятинська райрада нас навчила користуватися своїм сайтом. Написали: «Повідомляємо, що інформація щодо районного бюджету Гусятинського району є доступна на офіційному сайті Гусятинської районної ради у меню Районна рада→Рішення районної ради». Ми дякуємо за це. Хоча законодавством передбачено, що навіть у випадку, коли інформація є у вільному доступі, вона повинна бути надана розпорядником».
Не надали жодної інформації Бучацька і Підволочиська районні ради, Гусятинська райдержадміністрація, Бучацька, Заліщицька, Лановецька, Скалатська і Монастириська міські ради, селищні Скалаподільська, Товстенська, Вишнівецька, Коропецька, Великоберезовицька, Заводська, Мельнице-Подільська, кажуть представники коаліції. Їм направили повторні запити.
Джерело
Компанія  «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів в Тернопільській області» здійснюється Творчим молодіжним об’єднанням «Нівроку» в рамках  проекту «Ціна держави», що реалізується Фондом Східна Європа та CASE-Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу

Немає коментарів:

Дописати коментар