середу, 30 листопада 2011 р.

У Тернополі розпочався 8-й Docudays UA

На  прес-конференції регіональний координатор фестивалю Володимир Ханас розповів про графік майбутніх показів та подякував партнерам фестивалю у Тернополі.

Docudays UA – некомерційний фестиваль, який доступний щонайширшому загалу. Цього року Мандрівний фестиваль Docudays UA відвідає щонайменше 153 000 глядачів у 123 містах та містечках України (за показниками 2010 року), 70% із них – молодь.
Тернополяни зможуть переглянути такі фільми:

Дике місто Детройт

Флорен Тіллон / Франція / 2010 / 80’
Автомобільні заводи дали поштовх до швидкого зростання Детройта, зробивши його найрозвиненішим промисловим містом Сполучених Штатів. Але через зміни в американському суспільстві та демографічній ситуації багато десятиліть тому місто збезлюдніло... Міські джунглі заселили соколи, олені та койоти, перетворивши урбаністичний пейзаж на декорації дешевого фільму. Аж раптом сталося несподіване: молодь починає повертатися на руїни колишнього Детройта... Це що, нові першопрохідці? Чи, може, це спосіб заново відкрити Америку?
Банзай, Шанхай!
Юрате Самуліоніте / Литва (Lithuania) / 2010 / 27’
Приз глядацьких симпатій «за нестримний оптимізм».
«Банзай, Шанхай!» – це іронічний короткометражний документальний фільм про старий бідний район біля центру Вільнюса, що називається Шніпешкес, але також відомий як Шанхай. Фільм змальовує парадоксальну ситуацію, коли в самому центрі литовської столиці розкинулося справжнісіньке село зі своєю багатонаціональною (литовці, росіяни, поляки, цигани) громадою. Режисерка також намагається з’ясувати походження «альтернативної» назви району – Шанхай. У фільмі один за одним постають портрети мешканців Шніпешкесу з їхніми власними правилами, любов’ю, звичками й гріхами. Більшість із них живуть минулим, старанно плекаючи спогади про свою молодість. Сучасні хмарочоси займають місце старих дерев'яних будинків, і ніхто не знає, що чекає на місцевих «персонажів».
Поза зоною досяжності
Якуб Стожек  / Польща / 2010 / 30’
Спеціальний приз від Національної спілки кінематографістів України «за надзвичайну безпосередність оповіді».
Більшу частину свого життя Клаудія і Кароліна росли без матері. Через важку ситуація в сім'ї сестрам довелося стати більш відповідальними і незалежними, ніж інші підлітки. Дівчата вражаюче зрілі, вони вирішують свої проблеми, підтримують одна одну за будь-яких обставин. Перед початком дорослого життя вони роблять іще одну спробу відновити сімейні стосунки, якими батьки нехтували багато років. Але це не так просто...
Авто*Мат
Мартін Маречек / Чехія / 2009 / 90’
Ініціатива «Авто*Мат» має на меті зробити місто комфортним для життя. Цей фільм – не просто відкрита критика машин та водіїв. Це спроба зрозуміти, що люди думають про цілі й місце людства на Землі. Стрічка показує розвиток ініціативи «Авто*Мат» через розмови з різними персонажами. Тут і генеральний директор автомобільної компанії Skoda, і мер Праги, а також соціологи, бізнесмени, мамусі на велосипедах та схибнуті автолюбителі... «Авто*Мат» – це рука допомоги, проте насамперед люди мають допомогти собі самі. Щоб полюбити свій«простір», вони мусять зробити його місцем для життя, а не транзитним вокзалом. Будь-який район чи село мають стати мікросвітом, створеним працею людей, де вони живуть, відпочивають, навчаються, спілкуються і гуляють, місцем, яке люди вважають своїм спільним домом.
Смердючий корабель
Багассі Коура / США / 2010 / 27’
«Смердючий корабель» – це новаторський документальний фільм, який передає картину антропогенної катастрофи. Вона сталася після того, як танкер швейцарської торгової компанії вилив вантаж токсичних відходів у центрі найбільшого міста Кот-д'Івуару. Це одне з наймасштабніших екологічних лих останнього десятиліття. Перше, що бачить глядач, – це «Пробо Коала», танкер, на борту якого понад 500 тонн токсичних відходів. 19 серпня, під покривом ночі, корабель зайшов до івуарійського порту Абіджан, а потім швидко покинув його. Майже одразу мешканці прибережних районів міста почали скаржитися на нестерпний сморід. Протягом кількох днів щонайменше 15 людей померли, 23 були госпіталізовані, а ще 40 000 звернулися по медичну допомогу через головний біль, кровотечу з носа і біль у животі.
Головний приз кращому короткометражному фільму UNAFF (США), спеціальна відзнака студентського журі МКФ IDFA 2010
Килимок
Андрій Роханський  / Україна / 2010, 12
Події, які висвітлює режисер, відбуваються в Харкові. У цій історії йдеться про звичайну людину, життя якої змінюється за один день і назад вороття вже немає. Режисер попереджає, картина не для людей зі слабкими нервами. Дивіться фільм і пам’ятайте -  вони поруч! І вже розпочали полювання. Можливо на тебе, а може під загрозою твої близькі. Фільм базується на реальних подіях.

Вулканівка: після великого кіно

Гедре Бейнорюте /Литва, 2005, 50/
Вулканівка – бідне, забуте Богом і людьми село в кримському степу. Втім, ця місцина дуже пожвавилася, коли знімальна група знаменитого литовського режисера Шарунаса Барти жила тут протягом майже двох років, знімаючи фільм «Семеро людей-невидимок». Режисерові допомагали більшість місцевих мешканців. Але «велике кіно» закінчилося й навряд чи повернеться знову. Життя Вулканівки потекло звичним річищем. Та не для всіх. Режисер фільму Гедре Бейнорюте зі своєю знімальною групою приїхала до Вулканівки дев'ять місяців потому. В її документальному фільмі люди говорять про свій «кінематографічний» досвід з великим запалом. Вони розповідають, як усе було насправді та як це відрізняється від їхнього уявлення про кіно. Різні настрої та відкритість людей перед камерою вплітаються в життя Вулканівки з його повсякденними справами на кшталт годівлі корів, походу на закупи до єдиного магазину «Продукти» чи збору металобрухту.

ОСОБЛИВА ПОДІЯ

ГЕРОЇ НАШОГО ЧАСУ

«Герої нашого часу» - три відеоісторії про звичайних українців, які щодня своїми зусиллями намагаються змінити обставини та реальність, що їх оточує. В умовах, коли пересічна людина часто ізольована від інформації про наявні правові можливості, що можуть допомогти їй покращити умови свого життя – започаткувати бізнес, сприяти об’єднанню громади у захисті комунальної власності, а також їхніх прав та інтересів.
Кожен «герой» має свою історію, ілюстрація якої через відео покликана донести глядачу головну ідею – все можливо, якщо докласти зусиль та не ламатися під тиском обставин, не дозволити системі загнати себе у глухий кут.
Відео ролики створені за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення». В рамках ініціативи створено 26 Центрів правової інформації та консультацій, в яких надається безоплатна правова допомога представникам малозабезпечених верств населення. Центри – це не лише сервісні організації, вони покликані активізувати громадськість у захисті своїх прав, зробити їх більш обізнаними у наявних правових можливостях та допомогти їм використовувати їх для покращення умов свого життя.
Село Закотне, Луганська область
У селі Закотне молоко - єдине джерело прибутку.
Ринок молока контролюють посередники, вони встановили дуже низьку закупівельну ціну. Селяни створюють громадське об'єднання, щоб мати можливість захистити свої права та продавати молоко на завод без посередників.
Заснувати кооператив та громадську організацію «Захист прав селян» закотнинцям допоміг Новопсковський районний Центр правової інформації та консультації. Нині юристи Центру допомагають селянам відстоювати права кооперативу.
Центр створили Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян (м. Луганськ) та  Міжнародний Фонд «Відродження» у співпраці з Правовою Ініціативою Відкритого Суспільства (Будапешт).
Виробник фільму: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Місто Павлоград, Дніпропетровська область.
Мешканці 30 будинків у Павлограді відмовилися від послуг ЖЕКів і створили ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків). У результаті вони платять за комунальні послуги в 6-7 разів менше, ніж раніше. Захищати свої права городянам допомагає Павлоградський Центр правової інформації та консультації. Нині юристи центру допомагають заснувати громадську організацію голів ОСББ Павлограду.
Центр створили: Благодійний фонд «Горіння» (м. Павлоград) та Міжнародний фонд «Відродження» у співпраці з Правовою Ініціативою Відкритого Суспільства (Будапешт).
Виробник фільму: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Село Стара Збур'ївка, Херсонська область.
Районні чиновники незаконно роздали 29 га найкращих земель старозбур'ївської громади підставним особам. Голову сільради, який подав на них позов у суд, кинули за ґрати. Селяни згуртувалися, створили Комітет самооборони й почали захищати свої права та голову сільради Віктора Маруняка. Селянам допомагає Старозбур'ївський Центр правової інформації та консультації. Боротьба за повернення вкрадених у селян земель продовжується. Центр надає правову допомогу іще 7-ми навколишнім селам. А також захищає права Віктора Маруняка в судах, які тривають і досі.
Центр створили: Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров'я та Міжнародний фонд «Відродження» у співпраці з Правовою Ініціативою Відкритого Суспільства (Будапешт).
Виробник фільму: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Сьогодні в рамках Програми «Посилення правових можливостей бідних верств населення» працює 27 центрів правової інформації та консультації у 12 областях України. 2009 - 2011рр. Інформацію про Центри ви знайдете на сайті www.pravo.prostir.ua та на сторінці Програми «Посилення правових можливостей бідних верств населення» у соціальній мережі Facebook - Legal Empowerment of the Poor Ukraine.

2 коментарі: