середу, 23 листопада 2011 р.

“Зернятко надії” в Тернополі


Книгарня «Є та видавництво «Свічадо» запрошують Вас напрезентацію першої збірки художніх творів для дітей про Голодомор – “Зернятко надії”, яка відбудеться 25 листопада.

Початок – о 14:00.
          Ця невеличка книжечка з написом “ Схвалено для використання в загальноосвітніх навчальних закладах” побачила світ у видавництві “Свічадо” кілька тижнів тому і відразу набрала широкого розголосу. Заметушилися чиновники з Міносвіти (Хто це у відомстві Табачника схвалив видання для дітей про Голодомор?). Активізувалися обурені українофоби на російськомовних сайтах (“Детей учать с детства голодовать”, “Формируют образ врага-москаля”). Газета “Известия в Украине” навіть круглий стіл, присвячений виходу цієї книжки, провела — за участю народних депутатів, істориків та психолога. І часто за емоціями, що б’ють через край, за відвертою брехнею і наклепами тих, хто навіть не тримав книжки в руках, не видно реальної оцінки цього видання.         

          Тема Голодомору є дуже складною, особливо для дітей. Вона тяжка і болюча, але водночас є дуже важливою у  формуванні історичної пам'яті. Оскільки дитяча психіка особливо вразлива, важливо так висвітлювати трагічні події, аби маленькі читачі без агресивних сцен і натуралістичних подробиць могли відкривати для себе непрості сторінки нашої історії.  Саме таке завдання ставили перед собою ініціатори проекту “Зернятко надії: дітям по Голодомор” – Спілка Української Молоді в Україні в Україні та журнал “Крилаті”. На основі надісланих на конкурс матеріалів за допомогою педагогів і психологів-консультантів був сформований однойменний збірник художніх творів для дітей (упорядник Людмила Юрченко). Видання “Зернятка надії” підтримала також Львівська міська рада
          Ця книжка – спроба допомогти дорослим провести дитину через ті страшні часи, не травмуючи її психіки страшними подробицями та недосяжними для дитячого розуміння поняттями. У книжці зібрано твори – прозові та поетичні – які допоможуть дитині дізнатися про Голодомор 1932-33 років та зрозуміти, які страшні часи спіткали наш народ.  Водночас, “Зернятко надії” має на меті дати дитині надію на майбутнє, застерегти, допомогти усвідомити свою причетність до сильної нації, яка вижила попри тяжкі випробування минувшини.
          Твори, вміщені в добірці, розраховані на дітей різного віку – від дитячого садочку до середньої школи. Книжка стане у нагоді батькам для родинного читання і педагогам для «уроків пам’яті».
***
Адреса книгарні «Є»:
м. Тернопіль, вул. Валова7-9
Вхід вільний.

Немає коментарів:

Дописати коментар