четвер, 25 лютого 2016 р.

Громада бере участь у плануванні стратегії міста

24 лютого представники всеукраїнської ініціативи “Активна громада” спільно із активістами громадського руху “Чесно”, кампанії “Стеж за грошима” та коаліції “Прозорі ради” організували громадський форум “Задай курс владі: 10 стратегічних пріоритетів розвитку міста”.

Координатор кампанії “Стеж за грошима” Юлія Ковальчук описала роботу по моніторингу діяльності місцевих рад та депутатів, а саме аналіз їх майнових декларацій. Також учасники кампанії та волонтери перевірятимуть те, чи працюють приймальні народних обранців і опитуватимуть жителів про якість вирішення їхніх проблем. Ігор Білик, представник коаліції “Прозорі ради” розповів про плідну роботу із створення дорожньої карти для досягнення прозорості ради та збір підписів за її впровадження, у разі проходження депутатів на виборах. Хорошим результатом роботи активістів стало те, що 21 із 28 критеріїв прозорості було прийнято і тепер її рівень досягнув 75%. Координатор всеукраїнської ініціативи “Активна громада” у Тернопільській області Рустам Ергешов наголосив на важливості участі громади у процесі децентралізації та впровадженні нового адміністративно-територіального устрою. Нещодавно активісти цього руху представляли лідерам фракцій 14 вимог від громади до влади. Проте, підписати меморандуми про співпрацю та виконати завдання погодились лише міський голова, фракції “Свобода”, “Блок Петра Порошенка “Солідарність” та “Радикальна партія Олега Ляшка”. Найближчим завданням активних громадян стане ініціювання розробки проекту положення про громадські слухання, який, як не дивно, досі не прописаний та незадокументований.
На форум були запрошені не лише громадські активісти та представники фракцій, а й міський голова Тернополя Сергій Надал, де презентував звіт за 100 днів роботи на своїй посаді. Це один з перших звітів мерів в Україні.
Міський голова надав інформацію про виділені кошти на ремонти прибудинкових територій, дорожнього покриття, спортивних та дитячих майданчиків. Окрім того, велику увагу приділятимуть енергозбереженню та утепленню будинків. “Міжнародний банк реконструкції та розвитку надасть Тернополю 25 млн. дол. на проведення термомодернізації житлового сектору”, - повідомий міський голова. Тепер основне завдання громади - моніторити виконання зобовязання по облаштуванню індивідуальних теплових пунктів. Збільшено кількість садочків та буде надано стипендії талановитим і успішним учням. У сфері медицини виділено понад 3,5 млн. грн. на ремонти лікарень і створено систему електронного запису на прийом до лікаря з метою зменшення черг та надання більш якісних послуг населенню. У той же час, ятернопіль не забуває іти в ногу з часом. Доказом цього є підтримка проведення ІТ-хакатону, запровадження системи електронних петицій, ProZorro і створення восьми експертних рад із залученням фахівців.
Учасники форуму також отримали змогу зустрітись із представниками партій та заслухати їхнє бачення основних пріоритетів розвитку міста. Не побоялись зустрітись із активістами представники фракцій “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, “Громадський рух “Народний контроль” та “Батьківщина”. Загалом пріоритети зачитували досить впевнено, але коли дійшла черга до запитань, стало зрозуміло, що багато хто не продумував чітких, конкретних та вимірюваних показників, за якими громада зможе контролювати виконання завдань. Та й часто бажання не відповідають фінансовим можливостям міста. Проте, в результаті обговорення усі погодились на спільне визначення пріоритетів із залученням громадськості, що буде в інтересах обох сторін.
На завершення, учасники висловили побажання у встановленні чітких та конкретних цілей, виконання яких зможе легко проконтролювати будь-який житель Тернополя. Депутати, в свою чергу, погодились врахувати побажання активістів та більше комунікувати з людьми і розповідати не лише про виконану роботу, а й можливості долучитися до розбудови міста кожному.
Контактна особа: Марія Іщенко, тел: (067)3466216

Немає коментарів:

Дописати коментар