понеділок, 23 травня 2011 р.

Нове покращення життя: в області закрили п’ять шкіл

У Тернопільській області через брак коштів та зменшення кількості учнів закривають школи.

.

«Утримання малокомплектних шкіл – це дороге задоволення. Як для області, так і держави в цілому. Наприклад, у сільських школах Тернопільщини один учень став обходитися державі в 10-12 тисяч гривень, тоді як у Тернополі – в межах двох тисяч», – заявив журналістам начальник управління освіти Тернопільської облдержадміністрації Іван Запорожан.
При цьому йому важко назвати кількість і адреси шкіл, які по 1 вересня цього року і наступні роки будуть закриті. Хоча педагоги та батьки дітей у різних районах не приховують стурбованості, що такі плани існують.
Запорожан лише запевнив, що ці процеси будуть відбуватися за згодою громад.


Вже в цьому році через відсутність учнів закрита одна початкова школа в Гусятинському районі і тимчасово припинена діяльність чотирьох початкових шкіл у різних районах.
Пояснення – складна демографічна ситуація. В останні роки в області щорічно на 4,5 – 6 тисяч зменшується кількість учнів і, відповідно, наповнюваність класів. 91 з 231 початкових шкіл області мають менше 10 учнів, 45 з 343 шкіл «дев’ятирічок» – менше 40 учнів і 33 з 299 одинадцятирічних шкіл – менше 100.
Працевлаштування звільнених у зв’язку з ліквідацією або припиненням діяльності шкіл керівництво області покладає на районні органи влади.
Немає особливих перспектив і з підвезенням учнів, які перейдуть в інші школи. На сьогодні в області потрібні ще 56 шкільних автобусів. А в держбюджеті за цією програмою регіон в цьому році отримає лише вісім.

Немає коментарів:

Дописати коментар