вівторок, 24 травня 2011 р.

Примірник Cтатуту скоро отримає кожен житель Тернополя


Безкоштовно Статут громади міста незабаром отримає кожен тернополянин.
Про це 23 травня заявив міський голова Сергій Надал. Нині Статут в електронну варіанті можна переглянути на веб-сайті міськради та на спеціально створеній Інтернет-сторінці statut.te.ua.
- У багатьох немає доступу до Інтернету, – визнає пан Надал. Тому ми розглядаємо різні варіанти, як донести суть документу до тернополян. Думаю, ми зможемо домовитися із місцевими вузами, аби вони допомогли волонтерами. До друку та розповсюдження обіцяють долучитися громадські організації.



Ще один з варіантів розповсюдження, за словами мера, – використання послуг жеків.
- Окрім того, будемо говорити з депутатами, щоб кожен із них довів суть Статуту до виборців зі свого округу, - додає він.
До речі, громадські організації готові надрукувати тисячі примірників Статуту, навіть видати спеціальний буклет.
- За власні кошти ми надрукуємо кілька тисяч екземплярів документу. Будемо розповсюджувати його безкоштовно, – заявив керівник молодіжного творчого об’єднання "Нівроку" Олександр Домбровський.
Статут, як переконували учасники зібрання, — кодекс писаних і неписаних норм, що стверджують цінності, спільні для всього суспільства та дозволяють врегулювати всі можливі конфлікти, які виникають між людьми та різними соціальними групами. Але городянам це треба дохідливо пояснити.
- Ми видамо невеликий спеціальний буклет. У ньому зберемо найактуальніші запитання-відповіді, – каже керівник коаліції НУО "Тернополю - Статут міста" Володимир Ханас.
Сергій Надал зазначив, що прийняття Статуту не закінчилося на сесії міськради, адже ще потрібно, щоб свою візу на документі поставив Мін`юст.
- Але це - формальність і незабаром громада зможе не тільки ознайомитися з текстом, а й використовувати його для впливу на владу, - каже мер. - Тепер громадські слухання отримають юридичний статус, а люди - можливість використовувати громадську експертизу для оцінки надання послуг управліннями міськради. Тобто Статутом ми заповнити певні прогалини в законодавстві України з питань місцевого самоврядування.
Довідка
- Під час сесії 19 травня депутати затвердили Статут територіальної громади Тернополя.
Досі Тернопіль був одним із трьох обласних центрів, які не мали "міської конституції".
- Статут Тернополя складається з дев’яти розділів, згрупованих за тематикою. Він містить положення, які вже були апробовані в різних Статутах інших міст України.
- Статут почали формувати ще у 2007 р. Чимало зусиль, громадських організацій, доклали депутати минулої каденції та екс-мер Роман Заставний.



http://te.20minut.ua/news/10198446

Немає коментарів:

Дописати коментар