понеділок, 23 травня 2011 р.

Статут – кодекс писаних і не писаних норм для Тернополя

23 травня відбулась прес-конференція присвячена прийняттю Статуту територіальної громади м. Тернопіль на восьмій сесії Тернопільської міської ради 19 травня.
У прес-конференції взяли участь: міський голова Тернополя Сергій Надал, керівник проекту «Тернополю – Статут міста» Володимир Ханас та члени робочої групи з підготовки Статуту.
Сергій Надал зазначив, що «прийняття Статуту не закінчилось на сесії міської ради, адже потрібно щоб його затвердило Міністерство юстиції. Але це формальність і незабаром громада міста зможе ознайомитись з текстом дев`яти розділів Статуту територіальної громади міста Тернопіль».
Взагалі учасники прес-конференції аргументували важливість прийняття цього документу для розвитку місцевого самоврядування в Тернополі як з точки зору влади так і з точки зору громади. Зокрема, керівник проекту «Тернополю – Статут міста» Володимир Ханас зауважив, що Статут територіальної громади міста Тернополя надасть юридичного статусу громадським слуханням та можливість використовувати громадську експертизу управлінь міської ради з надання послуг. Саме такий підхід запроваджує в дію механізми місцевої демократії, систему процедур для прийняття багатьох рішень.


Як відомо, з практики багатьох міст, Статут — дієвий спосіб саморегуляції територіальної громади, кодекс писаних і неписаних норм, котрі стверджують цінності, спільні для всього суспільства і дозволяють врегулювати всі можливі конфлікти, які виникають між людьми та різними соціальними групами. І тому, прийняття Статуту допоможе заповнити певні прогалини в законодавстві України з питань місцевого значення.
Одним з ключових питань конференції було поширення тексту Статуту серед жителів Тернополя. Звичайно цей документ є представлений на сайті Тернопільської міської ради та на спеціально створеній інтернет-сторінці statut.te.ua, але не у всіх мешканців міста є доступ до Інтернету, тому міський голова Сергій Надал висловився за доручення депутатів міської ради до поширення тексту Статуту, а голова ТМО «Нівроку» Олександр Домбровський зазначив: «За власні кошти ми надрукуємо кілька тисяч екземплярів документу. І будемо розповсюджувати його безкоштовно».
Громада міста Тернополя може сказати велике спасибі робочій групі ТМО "Нівроку", коаліції НУО "Тернополю - Статут міста", колегам по двох робочих групах по розробці Статуту Олексію Орловському, Андрію Крупнику та Ярославу Жукровському. Окрему вдячність можна висловити Роману Заставному, котрий повірив в ідею розробки Статуту силами громадських експертів та Сергію Надалу, який продовжив справу не тільки обіцянками, а й ділом, і проявив необхідну політичну волю.

Немає коментарів:

Дописати коментар