вівторок, 31 травня 2011 р.

Тернопільська обласна рада може стати недієздатною?

На минулому тижні в середовищі партії влади відновились розмови про можливість перевиборів облради. .

Нагадаємо, що раніше лобістом такого розвитку подій був нардеп Орест Муц, для якого маленька “переможна війна” з максимальним застосуванням адмінресурсу, – єдина реальна нагода довести київським партійним босам своє право на місце в прохідній частині виборчого списку. Розповідають, що заради проходження відповідної постанови у Верховній Раді “регіонал” проводив переговори з нардепом-бютівцем Василем Деревляним. Після цього керівник місцевої “Батьківщини” ледве не розпочав вести кампанію, нагадавши про себе рядом гучних заяв. Для Деревляного нові вибори – це також шанс. По-перше, повернути надію на власне повернення в прохідний топ-50 партійного списку, яка ледве не була втрачена після гучних провалів на двох місцевих кампаніях. По-друге, напередодні парламентських виборів відібрати в “Свободи” трибуну облради для донесення позиції “Батьківщини” до виборців.


До останнього часу опиралося цьому сценарію керівництво облдержадміністрації. Валентин Хоптян довший час дистанціювався від незручної політичної дискусії в області. Однак на минулому тижні керівник області під час засідання колегії вперше знайшов аргументи для критики чільних “свободівців” - голови облради та міського голови Тернополя. Хоптян делікатно порадив Надалу і Кайді займатися роботою, а не їздити по закордонах.
Розповідають, що після довгих дискусій в надрах облдержадміністрації визрів план, як безболісно для власного авторитету розпустити раду і перевести всі “стрілки” на свободівців. Формальною причиною для невдоволення виконавчої влади має стати зволікання облрадою з прийняттям рішення щодо змін до бюджету, яке передбачає виділення понад 30 мільйонів гривень на ремонт доріг. Це питання стоїть в порядку денному сесії майже місяць, але за чотири сесійних засідання депутати облради до його розгляду ще не дійшли і хтозна, коли дійдуть. У відповідь на такі дії десяток прихильних до партії влади депутатів складають свої повноваження. Унаслідок цього рада втрачає правомочних дві третини голосів і стає недієздатною. Нагадаємо, що зараз в облраді визнано повноваження близько 90 зі 120 депутатів і втрата 10-15 депутатів ставить крапку на її життєздатності.
Розвиток подій за таким сценарієм може призвести до появи правових підстав для оголошення Верховною Радою нових виборів Тернопільської облради, причому опонентам влади важко буде приплести до цієї історію політику, адже проти червоних прапорів та політичних репресій ця облрада рішень з листопада минулого року прийняти не може. Таким чином, на осінь Тернопільщина може вийти на нові вибори.
Іван Сірий, Андрій Мальований

Немає коментарів:

Дописати коментар