середу, 11 жовтня 2017 р.

Що таке пелета....


Деревна пелета ( паливні гранули ) - один з небагатьох альтернативних видів палива.
Використання пелет є доцільним, як з економічної точки зору, так і з огляду на екологічну безпеку. Тенденція здорожчання викопного палива ( газ, нафта, вугілля ) тільки збільшуватиме ефективність використання паливних пелет. Також важливим є те, що сировиною для
виготовлення енергетичних гранул слугує деревина - відновлювальний ресурс, який є природнім акумулятором, що здатний накопичувати велику кількість сонячної енергії протягом тривалого часу. Пелети - один з самих екологічно чистих видів палива. Він не тільки не забруднює навколишнє середовище, але також вирішує проблему утилізації деревних відходів.

Деревна пелета - це гранула діаметром 6-10 мм та довжиною від 1 до 5 см. Хоча , наприклад, в Швеції допускається виготовлення пелети діаметром 25мм. Теплотворна здатність деревної пелети: 4,5 - 5 кВт/кг. Така теплотворність можлива завдяки низькому вмісту вологи (8-10%). При спалюванні пелет емісія вуглекислого газу в атмосферу в десятки разів нижча , ніж в інших викопних видів палива. Деревні гранули вважаються нейтральним паливом , оскільки під час горіння виділяється так ж кількість СО2, як і при гнитті деревини. Зольність пелет в 15-20 разів менша ніж у вугілля.
В Україні для стандартизації пелет була обрана найновіша система сертифікації ENplus, яка була розроблена DEPI (Deutsche Pellet Institut) для європейського пелетного ринку і передана в управління AEBIOM (Європейська Асоціація Біомаси). Зараз цією системою сертифікації охоплено більше 60% європейського ринку пелет. 
При спалюванні 1000 кг деревних пелет виділяється стільки ж теплової енергії як при використанні:
  • 1600 кг деревини)   • 480 м3 газу)
  • 500 л дизпалива)
  • 685 л мазуту 

В світі , з кожним роком , виробництво та споживання паливних гранул збільшується колосальними темпами. Наприклад, якщо в 2000 році Німеччина виробляла 11 тис. тонн пелет, то в 2005 році цей показник сягнув – 300 тис. тонн , а в 2012 перетнув позначку в 1,5 млн.т. В 2015 році щорічне споживання пелет в Німеччині складе 6 млн.т . В цей же час , споживання пелет в Швеції щорічно зростає на 30% . Урядовою програмою Швеції передбачено збільшити споживання пелет до 9 млн тонн на рік вже в 2015 року. Очікується , що світове виробництво пелет з біомаси, з сьогоднішніх 12 млн тонн може досягнути 100 млн. тонн до 2020 року. Незважаючи на постійно зростаючі обсяги виробництва , країни ЄС на сьогодні не можуть задовільнити власні потреби в паливних гранулах , тому велика кількість пелет імпортується з інших країн.
Український ринок пелет , в основному , орієнтований на європейських споживачів - до 85% української продукції експортується. На даний момент , щорічне виробництво деревних пелет в Україні складає близько 400 тис т. , така ж кількість пелет виготовляється з соломи та соняшнику. Поки що ринок знаходиться на початковому етапі розвитку та щорічно зростає на 15-20%. Більше того, теоретично існує значний потенціал зростання - близько 2 млн. куб.м деревних відходів залишаються невикористаними. З врахуванням всіх можливих існуючих джерел сировини , Україна могла б виробляти 3,5-4 млн.т на рік. Збільшенню виробництва також сприятиме використання енергетиної лози , що дасть змогу розширити сировинну базу.
Важливим стимулюючим фактором застосування пелет - є енергетична безпека. Використання місцевих ресурсів дозволить зменшити залежність від ризиків використання російського газу та забезпечить надійність енергопостачання.
Сировиною для виготовлення деревних пелет можуть бути:
- відходи деревообробного виробництва : стружка , тирса , щепа , деревне борошно;
- цільна деревина з подальшим подрібненням безпосередньо на заводі;
- енергетична лоза;
- деревні обрізи під час санітарних чисток зелених насаджень, тощо.





Немає коментарів:

Дописати коментар