понеділок, 28 грудня 2015 р.

В державному архіві Тернопільської області пройшов День відкритих дверей




24 грудня 2015 року у Державному архіві Тернопільської області  з нагоди Дня працівників архівних установ відбувся День відкритих дверей в архіві. У рамках заходу пройшли: відкриття виставки «Право на колір».
Захід у рамках ХІІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, відкривав виставку вступним словом разом з директором ДАТО відомий тернопільський публіцист та громадський діяч Володимир Ханас. Він у своєму виступі звернув увагу на автора виставки Asta Leqios, яка відома також як «Кривава художниця», вона не малює свої роботи поза межами окремих районів Донецької та Луганської областей. На відкритті виступив з оцінкою її творчості художник Олег Семців. Також відбулась презентаційна екскурсія архівом. Розширене засідання колегії ДАТО проходило з таким порядком денним:
– Про попередні підсумки роботи архівних установ області за 2015 рік, також на колегії йшлося про  роботу держархіву області щодо посилення виконавської дисципліни, реалізації завдань, визначених нормативно-правовими актами Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядчими документами голови облдержадміністрації. Доповідав Федір Полянський директор держархіву області. Відзначення кращих архівістів області провели голова ТОДА Степан Барна та заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа та Федір Полянський. Згодом у внутрішньому дворику хлопці з «Галицької дружини» презентували історичну реконструкцію пішого поєдинку часів середньовіччя.



































Запрошені на день відкритих дверей були усі хто цікавиться документальною історією краю та роботою архівістів. Вони вітали колектив обласного архіву з професійним святом та вручали вітальні адреси (від ТНЕУ колектив привітала доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри документознавства Оксана Гомотюк). В гості завітали навіть дослідник з Бережан Микола Проців. Теплим словом колектив архіву прийшли підтримати бійці учасники бойових дій, волонтери (різних обєднань серед них і представник ГО «Схід та Захід єдині» Василь Конько), науковці, громадські та політичні діячі. Як сказав колишній багатолітній директор держархіву і голова обласного «Меморіалу» ім. Василя Стуса Богдан Хаварівський що також завітав до рідного архіву на День відкритих дверей, архівісти варті поваги за ту роботу що вони роблять.

Ігор Крочак (фото автора )




































В архіві відкрили виставку «Право на колір»

Виставку «Право на колір» відкрили в обласному архіві у день працівника архівних установ. Проводять захід у рамках ХІІ Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
Авторка картин – переселена зі Сходу художниця Asta Legios (користувачам твіттеру відома,  як @Аteralba). Вона зобразила постаті сучасників – волонтерів та політиків. Кольори картин – червоно-чорний та синьо-жовтий. Авторка у листі до громадського діяча Тернопілля Володимира Ханаса пояснює вибір кольорів для портретів просто : "Ідея - хочете Криваву Хунту?  Отож-бо тримайте - гіпертрофовану - з іклами та червоними очима - їжте, не обляпайтесь".

Одна з картин – портрет тернопільської волонтерки Лілії Мусіхіної.

«Авторка підібрала червоно-чорну гаму кольорів, що символізують боротьбу за рідну землю. Ми її продовжуємо сьогодні і показуємо готовність іти до кінця. Ворог називає нас «хунтою» і перекручує інформацію про нашу діяльність. Ці картини показують, що боятись нас варто тим, хто хоче відібрати в українців незалежність», - поділилась враженнями Лілія Мусіхіна.

Також в обласному архіві  24 грудня з нагоди професійного свята проходив- День відкритих дверей. Як зазначив директор архіву Федір Полянський, кожен працівник даної установи причетний до творення історії краю та індивідуально кожного жителя Тернопілля. Він також висловив слова вдячності голові Тернопільської облдержадміністрації Степану Барні за сприяння покращенню умов праці.
«Завершують роботи у новому приміщенні архіву. Вже у 2016 році працівники переберуться у простору будівлю. Приємно, що керівництво області усвідомлює важливість завершення таких проектів та ініціює виділення коштів на проведення робіт», - зауважив Федір Полянський.


Після відкриття виставки в архіві відбулось засідання колегії, під час якого відзначили кращих працівників. Для гостей показали історичну реконструкцію рицарських боїв. Також протягом дня у архіві проводили презентаційні екскурсії.

Немає коментарів:

Дописати коментар