понеділок, 21 грудня 2015 р.

Великобірківський селищний голова ігнорує законодавство

Творче молодіжне об’єднання «Нівроку» в рамках  проекту «Ціна держави», що реалізується Фондом Східна Європа та CASE-Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу направлено 71 інформаційний запит до Тернопільської обласної ради, Тернопільської обласної державної адміністрації, 17 районних державних адміністрації, 18 міських рад, 17 селищних рад з проханням надати інформацію про бюджети за 2014-2015 рр., їх виконання, де і коли їх опубліковано, де і коли проведені бюджетні слухання, де і коли прозвітовано про виконання бюджету. На 71 інформаційний запит отримано 56 відповідей, з них запитувану інформацію містило 38 відповідей, 18 відповідей були різного роду "відписками. 

Два питання із семи стосувалося надання копій документів, решта — лише надання інформації, Перше — надати копії місцевого бюджету на 2015 рік зі всіма додатками. Друге — дати інформацію про оприлюднення проектів місцевих бюджетів та їхніх додатків, третє — проінформувати про оприлюднення проектів змін до місцевих бюджетів, четверте — надати копії протоколів громадських слухань. П’яте — надати інформацію про опублікування затвердженого місцевого бюджету з усіма додатками. Шосте — повідомити, чи оприлюднювали звіти про виконання бюджетів. Сьоме — прохання надати інформацію щодо проведення звітування перед громадою про виконання місцевих бюджетів.
Щодо надання копій документів, то і тут не обійшлося без казусів. «Якщо необхідне надання копій обсягом понад 10 аркушів, то нас повинні проінформувати, скільки ми маємо заплатити, — зауважила юрист проекту Ольга Мазаєва. — На жаль, наші владні структури ігнорують цю норму. Не вказують вартості послуг для відшкодування або ж не надають відповіді узагалі».
«Є багато випадків, коли респонденти не читають запити, — продовжила Ольга Мазаєва. — Зокрема, подають багато зайвої інформації: копії бюджетних запитів, копії протоколів бюджетних комісій. А от Великобірківська селищна рада у відповіді на наш запит написала, що «На підставі ч. 3 ст. 20 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», Великобірківська селищна рада просить ТМО «Нівроку» обгрунтувати клопотання про термінове опрацювання запиту, а саме надання інформації в 5-дений термін». Хочу роз’яснити селищному голові та юрисконсульту, що стаття 20 закону містить обов’язкові та спеціальні норми, де вказано ці терміни». Зокрема згідно ч. 6 ст. 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон)  розпорядники інформації зобов'язані надавати достовірну, точну та повну інформацію. У той же час у відповіді Великобірківської  селищної ради надано відповіді на  2 запитання з 7. Також варто нагадати "відписувачам", що згідно п. 3. Ст.. 21 Закону розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником на копіювання та друк в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо розпорядник інформації не встановив розміру плати за копіювання або друк, інформація надається безкоштовно.
У відповіді Великобірківської  СР відсутній розмір плати за копіювання або друк. Відповідно інформація повинна бути надана безкоштовно і вимога оплати є безпідставною.
Згідно ч. 3 ст.20 Закону клопотання про термінове опрацювання запиту має бути обґрунтованим. У ч.2 ст. 20 Закону зазначено строк надання термінових відповідей – 48 годин з дня отримання запиту.  Строк  відповіді 5 робочих днів є загальним ( ч.1 ст. 20 Закону)  і обґрунтування не потребує."
Ситуацію пркоментував також керівник проекту Володимир Ханас. " Неприємно здивований такою відповіддю, бо знаю пана Мацелюха як досвідченого управлінця і знавця законодавства. Важко коментувати порушення законодавства. Хочу сподіватися, що він неуважно прочитав відповідь на наш запит, перед тим, як підписувати відповідь. Як би не було - ця відповідь стане зразком у посібнику для управлінців - як не потрібно відповідати на запити".
25 грудня о 11-й годині відбудеться прес-конференція коаліції "Своє" "Чи доступна інформація про місцеві бюджети?" під час якої представники коаліції проінформують всіх зацікавлених з результатами першого етапу комплексного моніторингу по забезпеченню реалізацію права громадян на доступ до інформації та відкритості інформації про формування та реалізацію усіх місцевих бюджетів в Тернопільській області
***

Компанія  «Громадський моніторинг відкритості місцевих бюджетів в Тернопільській області» здійснюється Творчим молодіжним об’єднанням «Нівроку» в рамках  проекту «Ціна держави», що реалізується Фондом Східна Європа та CASE-Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу

Немає коментарів:

Дописати коментар