четвер, 11 серпня 2016 р.

Контрактники ЗСУ вимагають розірвати контракт через суд

Четверо тернополян та ще кілька їхніх побратимів з інших областей, через суд намагаються розірвати свої контракти на службу у Збройних силах України. Пояснюють, причин у них – хоч греблю гати.

 МИКОЛА СИВИРИН, військовослужбовець
«Виплату грошового забезпечення, зокрема, у нас стоїть питання про виплату так званих «атошних» – це за нашу безпосередню участь в Антитерористичній операції, виплату «бойових» премій, також «підйомні», «оздоровчі», ці всі кошти прописані в контракті». Військова служба за контрактом для Миколи Сивирина, батька трьох неповнолітніх дітей, – єдине джерело доходу. І хоч чоловік виконував свої обов’язки і накази керівництва, стверджує, коштів за це не отримував. Сума заборгованості коливається від 90-та до 120-ти тисяч гривень кожному із позивачів. Однак, як розповідає військовослужбовець, гроші – не єдине болюче питання. Також не було належних умов для служби. У кількох бійців підірване здоров’я. МИКОЛА СИВИРИН, військовослужбовець
 «В одного проблема виникла у зв’язку з тим, що нам у частині дали приміщення не придатне для проживання, уражене грибком, в нього розвинулася астма. Дуже має серйозні проблеми, лежить лікується. Ще в одного, після контузії, яку він отримав під час бойових дій, після систематичного тиску командування на нього, після систематичних погроз, стався нервовий зрив». Позивачі наголошують, неодноразово зверталися до командування частини щодо дотримання умов контракту. Натомість, пояснює Микола Сивирин, отримували лише догани. МИКОЛА СИВИРИН, військовослужбовець
 «Ну вони нам казали, що поки ви служите в армії, ви наші раби. Це було твердження командира нашої роти. Після того, як йому пояснили, що є Закон, він контрактом кинув мені в лице, сказав, що контракт це ніщо, Конституція ніщо, він є цар і бог». Не дочекавшись жодної реакції від командування, контрактники звернулись у військову прокуратуру, яка провела відповідну перевірку.
 ВІКТОР ЛАЗАР, військовослужбовець
«Я вже був у частині, в мене навіть є відео, коли нас виселили, коли ми звернулися у прокуратуру, нас з частини о тако. Коли ті посадові особи військовослужбовців, які на контракті, висиляють з частини і я повинен жити і харчуватися за кошти свої, а я маю двоє дітей. Я пішов країну захищати і не хочу зірочку з неба, я хочу те, що мені зобов’язані дати». Результати перевірки позивачі просять долучити до справи. Представник відповідача, у свою чергу, вважає, що це лише затягне процес. Окрім того, пояснює, чому позивні заяви не можуть бути задоволені.
ІВАН БОБЕРСЬКИЙ, представник Міністерства оборони України
 «Оскільки ми знаємо, що в нас у державі особливий період, то військовослужбовці тільки можуть звільнені за частиною 8 статті 26-ї і в тій частині такого поняття, як звільнення за систематичне невиконання контракту з боку командування немає». Зважаючи на викладені обставини, суд задовольнив клопотання військових.
 ОКСАНА МАРТИЦЬ, головуючий суддя
«Суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі до отримання доказів, які містять у собі відомості про обставини, що мають значення для справи, впливають на законність і обґрунтованість судового рішення. Керуючись статтями 11, 69, 71, 79, 156, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ухвалив: клопотання задовольнити, витребувати у військової прокуратури Південного регіону України належним чином завірені копії матеріалі перевірки, з додатками у разі наявності, проведеної у військовій частині польова пошта В2492, поштовий індекс 57500, Миколаївська область місто Очаків, ВЧ1594».
ІНТБ

Немає коментарів:

Дописати коментар