суботу, 25 березня 2017 р.

Проти репресій бєларуських активістів

26 березня о 18:00 у Києві біля Посольства Бєларусі та інших містах України пройдуть акції проти репресій бєларуських активістів
У Бєларусі з початку року проходять акції протесту проти "Декрету про дармоїдів". Він зобов'язує непрацюючих платити спеціальний збір у розмірі близько 200 євро. Під дію Декрету потрапили багато соціально незахищених груп (молоді матері, люди з хронічними захворюваннями, сільські жителі, які ведуть натуральне господарство, солдати-строковики і багато інших).


Незважаючи на мирний характер мітингів, що відбуваються по всій країні, влада організувала масові переслідування їх учасників. Під хвилю репресій потрапили лідери і активісти політичних партій, громадських організацій, правозахисники, блогери та журналісти незалежних ЗМІ, звичайні громадяни. Влада використовує  широкий спектр найгірших репресивних практик: свавільні затримання, масові адміністративні арешти, обшуки в офісах демократичних сил і приватних приміщеннях, великі штрафи.

Починаючи з 3 березня за участь у мирних зібраннях були репресовані близько 300 осіб, понад 100 із них зазнали адміністративних арештів. Представники силових структур необгрунтовано використовують грубу фізичну силу. До затриманих не допускають адвокатів. 21-22 березня стало відомо про затримання 26 громадян у кримінальній справі про підготовку масових заворушень. 25 березня, в День Волі, тисячі бєларусів вийшли на вулиці своїх міст. Тільки в Мінську, за попередніми даними, затримано понад тисячу осіб, в тому числі - журналістів і правозахисників.

Ми приєднуємося до вимог бєларуської громадськості та вимагаємо від державних органів Бєларусі негайно припинити репресії щодо учасників мирних зібрань, а також правозахисників і журналістів.

26 березня о 18.00 в Києві біля Посольства Бєларусі (вулиця М.Коцюбинського 3) і на центральних площах інших містах України пройдуть акції солідарності з бєларуським громадянським суспільством.


Контакти для ЗМІ:
Юлія Архипова, Київ +38 093 367 6906
Віталій Селик, інші міста України +38 067 775 73 99

--
Щиро/ Best regards,
Олександра Матвійчук/ Olexandra Matviichuk

Центр Громадянських Свобод/ Center for Civil Liberties
Євромайдан SOS/ Euromaidan SOS
Група громадського спостереження ОЗОН/ Civic monitoring group OZON
Правозахисний порядок денний/ Human Rights Agenda
Кампанія LetMyPeopleGo/  LetMyPeopleGo campaign

Немає коментарів:

Дописати коментар