середу, 1 березня 2017 р.

Збаразька райрада проти ГЕС


3 березня 2017 року заплановано перше пленарне засідання 5-ї сесії Тернопільської обласної ради на якому очікується  розгляд питання щодо прийняття звернення Тернопільської обласної ради до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України щодо неприпустимості будівництва нових ГЕС на Дністрі.

Нагадуємо , що впродовж лютого у наддністрянських селах Тернопільщини та Івано-Франківщини практично щодня відбувались заходи протесту проти будівницва ГЕС :пікети, флешмоби, зустрічі громадськості, сільські сходи. Більше десятка місцевих рад на своїх сесіях уже прийняли рішення про заборону будівництва ГЕС на територіях відповідних рад. Сьогодні варто нагадати, що окремі місцеві ради Тернопільщини ще в минулому році приймали певні рішення  щодо недопустимості знищення ріки Дністер. Так 25 січня 2016 року третя сесія сьомого скликання Збаразької районнної ради прийняла рішення №35 " Про звернення депутатів Збаразької районної ради до Тернопільської обласної ради щодо заборони погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж ріки Дністер". Напередодні сесії Тернопільської обласної ради варто подякувати збаразьким обранцям за виважену громадянську позицію і водночас нагадати депутатам обласної ради про зміст звернення збаражчан.
 
Тернопільській обласній раді

27 листопада 2015 року у м. Новодністровську Чернівецької області представниками ПАТ "Укргідроенерго" було запропоновано проект будівництва каскаду гідроелектростанцій на верхньому Дністрі із шести ГЕС. Однак русло та береги Дністра, що знаходяться вище від запланованих ГЕС, входять у межі трьох національних природних парків: "Дністровський каньйон", "Хотинський", "Галицький" та десятка інших об’єктів природно-заповідного фонду нижчих територій.

Згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про природно-заповідний фонд України", на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного та історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних або історико-культурних комплексів і об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.
Відповідно до частини першої статті 16 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" на території природних заповідників забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню заповідника, порушує природний розвиток процесів та явищ або створює загрозу шкідливого впливу на його природні комплекси та об’єкти.
Проте будівництво каскаду ГЕС вздовж ріки Дністер може призвести не лише до порушення природоохоронного законодавства, а й створити низку екологічних та соціально-економічних проблем, зокрема:
-         підвищення загрози підтоплення, зсувів, проривів гребель, що несе небезпеку для життя і здоров’я населення відповідних територій;
-         зміну гідрологічного балансу, деградацію лісів, та інших природних комплексів, оселищ рідкісних представників флори і фауни;
-         знищення можливості міграції риби на нерест у верхів’я річок. Це значить, що більшість мігруючих видів риб зникне з ріки після початку будівництва бодай однієї ГЕС;
-         погіршиться туристичний потенціал території, оскільки "Дністровський каньйон" популяризується не лише як основний туристичний об’єкт Тернопільської області, а й взагалі України. Більше того, будівництво ГЕС може призвести до знищення сплавного туризму на Дністрі;
-         порушення Україною низки міжнародних зобов’язань.
Наміри представників ПАТ "Укргідроенерго" щодо будівництва гідроелектростанцій вздовж ріки Дністер є невиправданими і фактично несуть загрозу створення нових зон екологічного лиха, оскільки це незмінно призведе до руйнування екосистем.
Інформація про заплановані дії ПАТ "Укргідроенерго" викликала великий резонанс в області, спровокувала зростання протестних настроїв та проведення низки заходів та акцій проти будівництва ГЕС.
Відповідно до статті 10 Закону України "Про електроенергетику" до повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у відносинах із суб’єктами електроенергетики належать: погодження питань розміщення на підпорядкованій їм території об’єктів електроенергетики, виходячи з інтересів територіальної громади.

Враховуючи вище наведене, просимо Вас:
1.     Заборонити погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж ріки Дністер на всій території, підпорядкованій обласній раді.
2.     Рекомендувати районним, міським, селищним та сільським радам області, на території яких заплановано будівництво об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій), утриматись від погодження питання розміщення об’єктів електроенергетики (гідроелектростанцій) вздовж ріки Дністер на всій території, підпорядкованій відповідній раді.
3.     Звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо питання забезпечення належного контролю за додержанням зазначених законів та виданих відповідно до них нормативно-правових актів.


Звернення прийняте на пленарному засіданні третьої сесії Збаразької районної ради сьомого скликання 25 січня 2016 року

Знимка із Всемережжя

1 коментар: