четвер, 16 березня 2017 р.

Звернення Єврорегіону "Дністер"

Загальні збори Єврорегіону "Дністер" прийняли офіційне звернення з приводу ситуації довкола можливого будівництва каскаду гідроелектростанцій на річці Дністер. 13 березня 2017 року Єврорегіон «Дністер» звернувся до Прем'єр-міністрам України та Молдови з проханням провести публічне обговорення Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року. Рішення щодо цього звернення було прийнято 28 лютого 2017 року на Загальних Зборах Єврорегіону в зв'язку з планом уряду України побудувати 6 гідроелектростанцій на річці Дністер.

У тексті Звернення йдеться про з необхідності детального вивчення ситуації та аналізу можливих загроз погіршення екологічної ситуації річки Дністер, пов'язаних з Програмою розвитку гідроенергетики до 2026 року, яка була затверджена Урядом України і передбачає будівництво каскаду з шести гідроелектростанцій. Також в зверненні пропонується розглянути можливості застосування сучасних технологій з використання альтернативних джерел енергії. 
«…Участники Общего собрания, понимая стратегическую важность вопроса энергетической безопасности Украины, потребность в создании новых рабочих мест, в то же время отмечают необходимость объективной оценки возможных негативных экологических последствий и угрозы для бассейна реки Днестр, связанных с реализацией Программы развития гидроэнергетики до 2026 года.
Учитывая серьезное общественное напряжение и резонанс, существующие вокруг этого вопроса, участники Общего собрания предлагают провести публичное обсуждение Программы с привлечением международных экспертов и представителей всех заинтересованных сторон, в том числе общественных организаций из Украины и Республики Молдова. Необходимостью также является и изучение альтернативных возможностей обеспечения энергетической независимости Украины и наращивание ее потенциала, например, внедрение альтернативной энергетики, в частности солнечных и ветровых электростанций…»
Члени Єврорегіону «Дністер» щиро вірять, що Уряд України і Молдови звернуть увагу на громадську думку і прислухаються до жителів як України так і Молдови, що сприятиме вирішенню ряду проблем. Зі свого боку Єврорегіон Дністер задекларував свою готовність до активної участі в обговоренні даного питання із залученням всіх зацікавлених сторін з боку України і Республіки Молдова.
Нагадаємо, що до складу Єврорегіону «Дністер» входять Вінницька область та сім районів Республіки Молдова, які межують з річкою Дністер. Джерело Euroregion "Dniester" . 

1 коментар:

  1. Пропоную звернути увагу на те, що рiчка Днiстер-це рiчка мiжнародного значення. А в свiтi зараз великое значення придiляють екологii. Е спецiальнi екологiчнi норми дотримання , яких обов'язкове! .Будiвництво каскадiв на найкращiй рiчцi eвропи , де е заповiдна зона, Днiстровський каньйон,-це злочин проти природи.Свiдоме знищення культурного надбанняi i екосистеми рiчки Днiстер.

    ВідповістиВидалити