понеділок, 13 березня 2017 р.

Мандрівка Збручем

11 березня на Борщівщині на чудовій річці Збруч по якій проходить умовна межа Тернопільської та Хмельницької областей пройшла мирна чудова акція до дня боротьби з незаконно спорудженими та недолугими ГЕСами. Природа у цей день так ніби відчувала та трішки нахмурилася але все ж підтримувала активістів і надихала. Десь близько 11 години в районі незаконно спорудженої дамби, яка прилягає до території ТОВ"Сібекс", дане ТОВ декілька років тому, якось не помітило та опустило цей момент, як якійсь негідники, швидше за все, використовуючи важку спецтехніку заїхавши з території ТОВ"Сібекс" і збудували перешкоду на річці Збруч, а саме дамбу з бетонних плит. Можливий також варіант що ТОВ не дало скористатися негідникам своєю територією, тоді капосники були змушені всі ці дії робити з допомогою гелікоптерів, які зновуж не помітили працівники та керівництво даного ТОВ.
Але цього дня ТОВ було пильне та вже чекало активістів та туристів зі всієї України, ще до одинадцятої години прибули поліцейські всім складом з обох прилеглих районів, які знаходяться на території Тернопільської та відповідно Хмельницької областей та вишикувалися по оба береги річки, тож мирним активістам вже нічого не загрожувало під час проведення часу на свіжому повітрі в районі дамби, надіючись на професійне виконання службових обов'язків працівників поліції обох областей.
Всеж, далі було цікаво, появився керівник даного ТОВ в оточенні тітушок, які спочатку пояснили що вони нібито родом з даної місцевості але останній раз тут були ще в 1992 році (сьогодні 2017р. цікаво де вони проводили останніх 25 років) але все ж після інтелігентного спілкування активістів, які можуть вільно спілкуватися на різних іноземних мовах, активісти пояснили своє законне перебування та ціль проведення часу на свіжому повітрі, з чим чомусь неохоче погодилися десятки тітушок, які швидким кроком заховалися за спинами вишикуваних поліцейських, думаю що замерзли та заховалися від вітру за поліцейськими. Активісти у вихованій формі побажали тітушкам гарного дня і щоб їх непродуло вітром порадили там і знаходитися. З добрими намірами активісти покрокували берегом річки щоб ближче подивитися на диво дамбу, яка збудована з багатотонних бетонних плит і ніхто незнає ким, ні керівництво області, ні керівництво району, ні керівництво даного ТОВ, по дорозі активісти стикнулися з перешкодою, яка нагадує металевий паркан, але незрозуміло чому паркан заходить у воду порушуючи законодавство України, подумали що це витівки тих самих негідників і рішили надути човен щоб далі подорожувати по воді, почали надувати човен аж тут від такого сильного тиску повітря, можливо клапан якийсь не витримав, паркан почав падати на активістів, оскільки активісти є досвідченими туристами, швидко зорієнтувалися піймали це чудо рукодійства і ніжно положили на землю і продовжили подорож, і тут хтось з активістів вигукнув що побачив як декілька тітушок з незрозумілих причин дали один одному в око (напевне тітушки були п'яні, тому так себе вели) але активісти не звертали увагу та інтелігентно продовжили подорож, коли добралися до беттоної дамби і споглядали що це за творіння тут одна з плит почала перехилятися і могла завдати шкоди комусь з людей, але оскільки активісти є досвідченими туристами не злякалися 1,5 тонної плити, швидко зорієнтувалися та гуртом піймали цю плиту і ніжно поставили в сторону, та швидкість течії річки ще зірвала шість бетонних плит (що значить міць природи) і тут активісти не розгубилися почали ловити дані плити щоб їх не вкрала течія та складати скраю, коли переловили усі плити побачили що річка прорвала незаконно збудовану дамбу. Тут всі і зрозуміли що природа та міцний дух побратимів - це велика сила! Після спасіння бетонних плит прибіг сторож з даного ТОВ та попросив активістів пройти через ворота, які він відкрив своїм ключем і чемно попрощався. Проходивши повз ворота хтось з активістів почув як тітушки шепталися та висловлювали невдоволення, обіцяючи що приїдуть "донецькі братки", тут виникає думка що керівництво ТОВ"Сібекс" має зв'язки з донецькими, скоріш за все з тими що зараз в Ростові.
Вже після цікавої подорожі та пам'ятних фото, активісти спланували ще похід на дану незаконну дамбу, але вже коли потепліє. "Сила Людей" дякує за цікаву подорож ГО"Скелі", платформі Екомайдану, Правому сектору, та іншим організаціям.

текст Андрій Палюх фото Андрій Мельничук

Немає коментарів:

Дописати коментар