пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Громадянська асамблея України 2012

22 березня у Києві, в Українському домі, відбувся IV Форум Громадянської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства”. На форум прибуло близько 400 делегатів. Зокрема, тут чи не вперше зустрілися разом і презентували себе одне одному такі нові громадські рухи, як «Ми європейці», САМ, ініціатива «1 грудня». Також серед учасників - представники Партнерства «Новий громадянин», руху «Стоп цензурі», правозахисники, активісти регіональних організацій.
 Події того дня підігрівалися інтригою, чи ухвалить Верховна рада закон про громадські об'єднання. Так, для багатьох громадських діячів, як от Максима Лациби, керівник УНЦПД, день розпочався із пікету під стінами парламенту з вимогою ухвалення даного закону. До кінця дня стало відомо, що більше 330 депутатів підтримали законопроект.

Центральними питаннями обговорення на ГАУ 2012 стали майбутні парламентські вибори, кращі практики самоорганізації в громадянському суспільстві України та Конституційна асамблея України. Відповідно, одночасно працювало три секції. 


«Радянський символ серп і молот перефарбований в українські національні кольори – власне, так правозахисна спільнота оцінює потуги влади щодо імітації процесів демократії», - зазначила правозахисницяОлександра Матвійчук і закликала свідому громадськість діяти на випередження. 

В рамках секції «Громадянське суспільство України: кращі практики самоорганізації» Максим Лациба, керівник УНЦПД, розповів про діяльність Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства»: 
Експерт висловив сподівання, що цей орган не використовуватиметься владою з метою піару і справді дієво працюватиме, незважаючи на те, що у складі цієї ради представники НУО не складають навіть половини (всього в раді 43 члени, з них – 16 представників громадських організацій). За його словами, можливо, незабаром буде створена інтернет-сторінка Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства. 

Олексій Хмара, президент ТОРО, розповів про те, на якому етапі роботи зараз перебуває Партнерство «Відкритий уряд». 
Як повідомив Олексій Хмара, очікується, що 30 березня у клубі Кабміну буде презентовано план про реалізацію ініціативи Партнерства «Відкритий уряд». Зараз Олексій Хмара закликав усіх зацікавлених прочитати урядовий проект плану і обміркувати його положення. 

Про свої практики самоорганізації розповіли ряд регіональних НУО. Зокрема, МГО «Файне місто»(Тернопіль) існує тільки п’ять місяців, але за цей час встигло отримати цікавий досвід, про що розповів активіст організації Рустам Ергешов
Юнак зазначив про пасивність молоді і слабкість комунікації між НУО. На власному досвіді МГО «Файне місто» зіткнулося із практикою створення громадських організацій під політичні партії і політизацією громадського руху. 

На секції «Громадянське суспільство України: кращі практики самоорганізації» час від часу було чутно зауваження про невідповідність доповідей назві секції, спалахували короткочасні суперечки. Чи то через брак часу, чи з інших причин, але не всі охочі змогли виступити. 

Не дали слова і активістам ГО «Європейська молодь України». Зокрема, молоді люди мали претензії, що вони подавалися на Форум громадянського суспільства у Познані і нікого з їх організації не відібрали. Згодом кореспондент Громадського простору поспілкувалася з представницею запорізького осередку ГО «Європейська молодь України»: 
«За два роки ми провели близько двадцяти проектів. Це як проекти регіонального рівня, так і масштабніші, грантові, як от «Європейський парад»… Мені хочеться, щоб ми менше говорили і більше діяли! Це все реально зробити. Виходьте, дійте, об’єднуйтеся, і все в Ваших руках!», - сказала Юлія Кровенко

Форум відбувся за підтримки МФ "Відродження".

Джерело : Громадський простір
http://civicua.org/news/view.html?q=1799941
Автор : Ірина Салій

Немає коментарів:

Дописати коментар