пʼятницю, 16 березня 2012 р.

Збережемо Карпати від забудови ГЕС

Туристи та екологи з Тернопілля приєдналися до всеукраїнської акції „Збережемо Карпати від забудови гідроелектростанціями”. 14 березня місцеві активісти вийшли з катамаранами та байдарками на центральний майдан обласного центру: за допомогою листівок і розʼяснень доносили тернополянам інформацію про те, що проблеми карпатських річок, насправді є дуже близькими нашому регіону.

Голова екологічного обʼєднання „Зелений світ” Олександр Степаненко розʼяснив, що негативний вплив діяльності гідроелектростанцій тернопільсьщина відчуває вже зараз.

—Найбільший негатив для нашої області наразі від Дністровського гідровузла, — вважає еколог. — Там стоять дві греблі і скоро буде пущена гідроакумулююча станція. Хоча греблі на річці значно нижче від нашої області, але якраз „хвіст” Дністровського водосховища закінчується на Борщівщині. І якщо людина в Бучацькому і Заліщицькому районі може зайти на чистий гравійний пляж і покупатися в Дністрі, то в Окопах і в Мельниці-Подільській на берегах вже суцільний намул – тому що порушено природній рух річки. Втрати рекреаційного потенціалу очевидні.
Нагадує пан Степаненко і приклад малої ГЕС на сереті, недалеко Касперівців.
— Замулення річки відбувається якраз в околицях Більче-Золотого. Що там влада не старається зробити: розчистити берег, підсипати піску — це Сізіфова праця, тому що йде замулення берега, за рахунок того що вода стоїть.
Еколог зазначає, що ще за часів Російської та Австро-Угорської імперії на території України були позитивні приклади використання гідроенергії.
— В ці часи використання річкової енергії не було спрямоване так брутально на підкорення природи. Ніхто не дозволяв собі перегороджувати річку повністю, — зазначає еколог. — Хороший приклад – станція на Південному бузі, яка була збудована  на початку ХХ століття. Завдяки штучному порогу на річці підняли на пів метра рівень води, і на гідроагрегат спрямовували тільки частину стоку – не більше 5-10%. Основна частина течії ж продовжувала свій рух природнім шляхом.
Гідроелектростанції, які заплановані до будівництва на гірських карпатських ріках взагалі знищать річку як таку.
    В карпатах проектують станції дереваційного типу, тобто річку в прямому змісті слова заженуть в трубу, — розповідає Олександр Степаненко. — Потік планують перехоплювати у верхівʼї, розганятимуть його в трубі довжиною 2-4 кілометри і внизу пускати на спеціальний агрегат. По перше такі проекти неестетичні – бо зʼявляються метрова труба на бетонних підпорах, по друге не довговічні – бо перший ліпщий паводок може її зруйнувати, а найважливіше те що весь колорит карпат, який приваблює сотні-тисяч туристів, просто нищиться. Але чомусь про це не думають.
За словами Степаненка на одній тільки річці Черемош вже запланували 36 ГЕС.
 — І хоча обласна програма ще не прийнята, але деякі підприємці вже починають будуватися. Все робиться заради прибутку, адже цю енергію держава буде купувати в приватників по так званому „зеленому тарифу” - 88 копійок. Це в кілька разів дорожче аніж собівартість енергії, яку продукують атомні електростанції.  
Тернопільські туристи-водники вже відчули на собі всі „позитиви” ГЕС на карпатських річках.
    Збудувавши гідроелектростанцію на річці Білий Черемош кілька років тому приватники фактично знищили її для туристів. Раніше там була хороша течія з порогами високої складності, а тепер на відстані 900 метрів річки просто не стало, — розповідає один з ініціаторів акції „Збережемо Карпати від забудови гідроелектростанціями” в Тернополі Андрій Мельничук.
Турист зазначає, що бізнесмени вже зараз, не дочікуючись всіх потрібних документів, почали забудовувати річок гідоелектростанціями.
    На притоці Чорного Черемошу - Дземброня захисникам річки довелося фізично зупиняти техніку, яка працювала там над зведенням ГЕС. Підприємець не має всіх потрібних документів, але вже звів там частину потрібних споруд, і хоче силою довести будівництво до кінця, — розповідає Мельничук.
Ініціатори руху „Збережемо Карпати від забудови гідроелектростанціями” зазначають, що акція 14 березня була першою з серії тих, якими вони планують боротися проти нищення рік електростанціями. 

Немає коментарів:

Дописати коментар