неділю, 11 березня 2012 р.

Врятуємо Карпати!


В Тернополі  14 березня 2012 року з 12 00 до 15 00 на Театральному майдані відбудеться акція, присвячена проблемі масового будівництва в Карпатському регіоні малих гідроелектростанцій.
Туристи-водники вийдуть з катамаранами на Театральний майдан міста, таким чином показуючи, що в місцях де немає води сплавлятися неможливо. При забудові карпатських річок малими ГЕС, умови для сплавів на них стануть майже ідентичними, як і на бруківці Театрального майдану.

Акція відбудеться за участю учасників громадської кампанії «Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС»-  туристів, екологів та усіх небайдужих громадян. Під час заходу тернополян та журналістів інформуватимуть проблему. Гості акції зможуть самотужки переконатись, чи можна сплавлятися на човнах там, де більше немає річки.
Що чекає Карпатську природу  в разі спорудження запланованої мережі гідроелектростанцій? Як це вплине на туристичну привабливість Карпат та якість життя горян? Як місцевим жителям Карпат подолати цю незгоду із будівництвом малих ГЕС у ситуації, коли влада та бізнес вперто ігнорує їхню думку?
14 березня – це Міжнародний День боротьби проти гребель, за річки, за воду і життя. У цей день по всій Україні (в Києві, Харкові, Тернополі, Ужгороді, Верховині, Чернівцях) та навіть в Росії (Москва) і Польщі пройдуть акції, прес-конференції та інші заходи, спрямовані на привернення уваги до цієї проблеми, пошуку шляхів збереження Карпат.
Приєднуйтесь до нас! Не будьте байдужими! Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС разом! Збережемо Карпати для наших дітей!
14 березня - день боротьби проти загат на річках. Цей день започаткований у 1997 р. з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також здійснення просвітництва щодо впливу гребель на річкові екосистеми. 11-14 березня 1997 р. у м. Куритиба (Бразилія) відбулася 1-а Міжнародна зустріч людей, що потерпають від гребель, головною метою якої було посилення міжнародного руху проти гребель.
Заходи 14 березня є урочистим відкриттям всеукраїнської громадської кампанії проти будівництва 550 малих ГЕС у Карпатах. Спорудження такої кількості ГЕС, на думку активістів і науковців, є надзвичайно великою загрозою, яка принесе загибель багатьом рідкісним видам рослин і тварин (передусім – риб) у Карпатах, знищить гірські краєвиди, назавжди підірве неповторну туристичну привабливість всього карпатського регіону і погіршить життя місцевого населення. Попри протести горян, ідея будівництва ГЕС проштовхується на високому рівні. Організатори акцій 14 березня називають цю загрозу «Екологічною проблемою №1».Додаткова інформація про кампанію «Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС»: www.pryroda.in.ua/miniges
Контактна особа в Тернополі – Андрій Мельничук (067) 3397638

Немає коментарів:

Дописати коментар