понеділок, 19 березня 2012 р.

Проект заяви IV-го Форуму ГАУ(для обговорення)

Проект

Заява IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України
з питань конституційної реформи та Конституційної Асамблеї


Конституція – це основні правила, що схвалюються й дотримуються суспільством, та на базі яких розвивається держава. Україна потребує нової Конституції – не компромісу еліт чи кланів, а справжнього нового суспільного договору.

Нова Конституція має реалізувати запит громадян на становлення й розвиток української держави. Саме тому Конституція має бути розроблена не адміністрацією Президента і ухвалена не Верховною Радою чи маніпулятивним референдумом, а виключно Конституційною Асамблеєю – установчим органом, який фактично засновує нову республіку, державу громадян.

Саме ця позиція об’єднала делегатів І-ї Громадянської Асамблеї України 24 липня 2007 року. Саме на її основі ГАУ був презентований Громадянський законодавчий пакет, одним з складових якого був Проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України. Ця позиція об’єднує нас і зараз.

Ми засуджуємо будь які спроби маніпуляції Конституцією та намагання використати конституційну реформу в корисливих інтересах якоїсь групи осіб.

Указ Президента України «Питання формування та організації діяльності Конституційної Асамблеї» є підтвердженням того, що нова владна команда замість впровадження системних державотворчих реформ займається імітацією реформ перед зовнішніми партнерами, замість боротьби з корупцією – бореться зі своїми політичними опонентами, замість надання громадянам можливості реалізації їхнього права на установчу владу – грається з назвами органів установчої влади.

Громадянська Асамблея України  змушена визнати, що указ президента спотворює саме поняття Конституційної асамблеї. А принципи делегування, зазначені в Указі, попри наявність в переліку дійсно провідних організацій громадянського суспільства, не дають змоги вважати цей орган незалежним.

Єдине правильним рішенням, яке може ухвалити цей орган – це рекомендувати Президенту України ініціювати ухвалення змін до ст. 154, 155, 156 Конституції України, які, передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для прийняття нової Конституції України, делегати якої не будуть мати права обиратись до будь-яких органів державної влади протягом 10 років і ухвалять основний закон не для себе чи своїх партій, а для громадян.

Ми, делегати IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України вимагаємо таких змін!

Для того, щоб продемонструвати як має відбуватись установчий процес ми ініціюємо скликання Громадянської Конституційної Асамблеї.

Звертаємось до всіх громадських організацій, мереж, ініціатив, аналітичних центрів та експертів, до всіх громадських активістів, до всіх, хто хоче жити в Громадянській України - приєднуйтесь!

Немає коментарів:

Дописати коментар