понеділок, 26 березня 2012 р.

Експерти знайшли точки дотику у впровадженні ініціативи ПВУ

Урядові та громадські експерти знайшли точки дотику в новій редакції Національного плану із впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд»
                                                   
Після двох місяців технічних простоїв Кабінет Міністрів України розпочав інтенсивний діалог з громадськістю по підготовці Плану впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Перше засідання Робочої групи урядових та громадських експертів показало – навіть складні питання відкритості влади можна вирішувати в діалозі.
22 березня 2012 року представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства юстиції, МЗС, Мінекономрозвитку, Адміністрації Президента, Громадського Партнерства на підтримку ініціативи «Відкритий Уряд», а також профспілок та громадських організацій вперше зібралися разом, аби відпрацювати зміст Національного плану із впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд». Приєднавшись у вересні 2011 року до цієї міжнародної ініціативи, Україна отримала шанс значно прискорити власні реформи в напрямку протидії корупції, належного врядування та участі громадян у прийняття владних рішень. Для цього Україна має підготувати чіткий і конкретний план дій, який вже у квітні 2012 року буде представлено у Бразилії. Саме там, під час глобальної конференції 50 країн-учасниць ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд», буде прийняте рішення, чи достойна Україна входити до клубу демократичних держав світу.
Формат ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» передбачає, що громадянське суспільство виступає рівноправним партнером влади на всіх етапах впровадження ініціативи. Національний план, підготовлений без широкого громадського обговорення, автоматично позбавляє країну права членства в ініціативі. Саме тому Робоча група під головуванням Володимира Семиноженка сконцентрувала свою увагу на опрацюванні пропозицій громадськості до урядової версії Національного плану (доступний за посиланням http://195.78.68.85/civic/doccatalog/document?id=176064).
Як зазначив голова секретаріату Громадського Партнерства «Відкритий Уряд» Олексій Хмара, громадські експерти підтримали 21 пропозицію урядовців, частково підтримали 9 пропозицій, і виступили проти 13 пропозицій Уряду. А тому так важливо, що під час засідання сторони досягнули принципову домовленість про спільну роботу уряду та громадських експертів у підготовці документу. Члени Робочої групи дійшли згоди, що розділи документу щодо участі громадськості у прийнятті владних рішень та щодо забезпечення доступу до публічної інформації буде суттєво оновлено в бік урахування громадських пропозицій. «Разом з тим громадські експерти не погодилися зі змістом антикорупційного розділу плану, а тому сторони вирішили продовжити консультації, аби вийти на спільну редакцію. Зокрема, представники Громадського Партнерства ініціюють спеціальну зустріч з Міністерством юстиції України, що є відповідальним за цей розділ плану», - підкреслив Олексій Хмара.
Друге засідання Робочої групи заплановане на 27 березня. А вже 30 березня в стінах клубу Кабінету Міністрів України відбудеться Національний круглий стіл по обговоренню погодженого проекту Національного плану ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Очікується, що головувати на заході буде прем’єр-міністр України Микола Азаров.

Довідково:
Партнерство «Відкритий уряд» (анг. Open Government Partnership) – це багатостороння  ініціатива, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року. Її пріоритетами є: а) забезпечення виконання урядами конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління; б) залучення громадян до участі в процесах державного управління; в) боротьба з корупцією; г) використання нових технологій для покращення державного управління.
До Громадського Партнерства, яке було створено на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд», входять 47 недержавних організацій та 13 індивідуальних членів. Функцію Секретаріату Партнерства виконує Творче об'єднання «ТОРО» (Контактна група у Україні в Україні Transparency International).

Немає коментарів:

Дописати коментар