пʼятницю, 23 березня 2012 р.

Суспільство вимагає скликання репрезентативної Конституційної Асамблеї


Україна потребує нової Конституції – не компромісу кланів, а справжнього нового суспільного договору. Про це йдеться в заяві IV Форуму Громадянської Асамблеї України “Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства”, який відбувся в Києві за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Участь у заході взяли близько 400 делегатів – представників громадських організацій і ініціативних рухів з усієї України.

Ініціатори заяви наголошують, що нову Конституцію має розробляти не Адміністрація Президента, а ухвалювати – не Верховна Рада чи “маніпулятивний” референдум, а винятково Конституційна Асамблея – виборний установчий орган, “який має заснувати нову республіку, державу громадян”.
“Ми засуджуємо будь-які спроби маніпуляції Конституцією та намагання використати конституційну реформу в корисливих чи вузькополітичних інтересах якоїсь групи осіб”, – підкреслюють делегати Форуму.
Громадянська Асамблея України заявляє, що Указ Президента “Питання формування й організації діяльності Конституційної Асамблеї” спотворює саме поняття Конституційної Асамблеї. “А принципи делегування, зазначені в Указі, попри наявність у переліку справді провідних наукових і громадських організацій, не дають змоги вважати цей орган представницьким і незалежним. У кращому разі він може стати лише майданчиком для обговорення концепцій конституційної реформи”, – сказано в заяві.
“Ми закликаємо цей орган ухвалити єдине рішення – рекомендувати Президенту України ініціювати внесення змін до ст. 154, 155, 156 Конституції України, які передбачатимуть скликання установчих зборів – Конституційної Асамблеї для підготовки та схвалення нової Конституції України, делегати якої не будуть мати права обиратися до будь-яких органів державної влади впродовж 10 років і тому ухвалять основний закон не для себе чи своїх партій, а для громадян”, – наголошують ініціатори заяви.
“Щоб продемонструвати, як має відбуватись установчий процес, ми ініціюємо скликання Громадянської Конституційної Асамблеї, організація діяльності якої має об’єднати громадські ініціативи щодо реформування Конституції. Звертаємось до всіх громадських організацій, мереж, ініціатив, аналітичних центрів та експертів, до всіх громадських активістів, до всіх, хто хоче жити в Україні – громадянській республіці: приєднуйтесь!”, – заявляють делегати Форуму.
На Форумі було презентовано Громадянський законодавчий пакет, одним зі складових якого є проект закону про порядок підготовки й затвердження нової Конституції України.
Громадянська Асамблея України
forum.gau@gmail.com
***

Немає коментарів:

Дописати коментар