понеділок, 12 березня 2012 р.

Дайджест №3 Партнерства "Відкритий уряд"


№ 3 (18 лютого – 5 березня 2012)  Громадське Партнерство «Відкритий Уряд» пропонує вашій увазі третій номер електронного інформаційного дайджесту, з якого ви дізнаєтеся, як впроваджується в Україні міжнародна ініціатива «Відкритий Уряд», що була започаткована Президентами США та Бразилії. Україна взяла на себе зобов’язання у тісній співпраці з громадськістю підготувати до 8 квітня 2012 року Національний план, який би передбачав прозорість державного управління, залучення громадян до цього процесу, боротьбу з корупцією та використання нових технологій в процесах держуправління. Що для цього робить влада? Чим допомагає громадськість? Чому експерти вважають, що міжнародна ініціатива Партнерство «Відкритий Уряд» - це шанс для України. Які практики можуть запропонувати регіони держави для впровадження ініціативи? Відповіді на ці питання ви знайдете у третьому дайджесті Громадського Партнерства.



Кращі практики місцевої влади по реалізації ініціативи «ПВУ» 3
ЩО РОБИТЬ ВЛАДА
Тернопільська область
Гоч зустівся з координаторами Партнерство “Відкритий уряд”
Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Петро Гоч провів робочу зустріч з регіональним координатором ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Володимиром Ханасом та експертом даного проекту Ярославом Чорнозубом. Розглянуто стан проведення громадського обговорення проекту «Партнерство «Відкритий Уряд» в області, підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності державних органів, залучення інститутів громадянського суспільства до формування державної політики, впровадження високих стандартів професійної чесності в державному управлінні, питання організації «круглих столів», громадських слухань, дискусій щодо обговорення проекту. За підсумками зустрічі дано доручення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації щодо сприяння обговорення проекту в області.

Чернігівська область

Круглий стіл «Партнерство Відкритий Уряд. Обговорення. Історії успіху»
Нещодавно в Чернігівській райдержадміністрації відбулось засіданя круглого столу «Партнерство Відкритий Уряд. Обговорення. Історії успіху» за участю працівників управлінь і відділів райдержадміністрації, громадської ради при райдержадміністрації та районних громадських організацій. Відкрив засідання керівник апарату райдержадміністрації Бешун В.П.
детальніше
ЩО РОБИТЬ ГРОМАДСЬКІСТЬ
49 ГО України звернулися до Президента через неналежне виконання зобов’язань у рамках ініціативи "Партнерство Відкритий Уряд"
49 громадських організацій України звернулися до Президента Віктора Януковича у зв’язку з неналежним виконанням Україною власних зобов’язань у рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд
Як відомо, 20 вересня 2011 року Україна офіційно підтвердила готовність приєднатися до багатосторонньої ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», що була заснована 8 країнами (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН у м. Нью-Йорк та вже охопила 51 країну світу.

Луганська область
На информационно-правовой площадке состоялся фокус-семинар "Я - эксперт инициативы "Партнерство "Відкритий Уряд"
Председатель Луганской правозащитной женской организации "Чайка" Заливная Лариса Николаевна совместно с сотрудниками библиотеки провели фокус - семинар "Я - эксперт программы "Партнерство "Відкритий Уряд"Семинар для студентов специальности "Правоведение" Политехнического колледжу ЛНАУ.
В ходе мероприятия молодежь обсудила актуальные вопросы, касающиеся участия общественности в законодательном процессе, были внесены предложения каким образом можно контролировать процессы государственного управления, каждый высказал свое мнение по поводу решения проблемы борьбы с коррупцией и путей взаимодействия власти с общественностью.

Волиняни активно обговорюють ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд»
На Волині відбувся круглий стіл на тему: «Публічне обговорення ініціативи « Партнерство «Відкритий Уряд». Його організатори: Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу та головне управління з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

Партнерство Открытое Правительство (ТВ-5 Запорожье)
Украина присоединилась к международной инициативе «Окрытое правительство». Ее цель – привлеч граждан к управлению государством.


Партнерство Відкритий Уряд – батькам Чернігова
Відбулось чергове засідання «Школи батьківського учнівства». Однією з тем Школи в цьому місяці була: «Моя громадянська позиція і моя держава». Йшлося про те, що конче потрібно ламати стереотипи мислення. Дехто вважає: прийде добрий цар, він розсудить, або навпаки: від мене нічого не залежить. Девіз багатьох українців «Моя хата скраю» - не міняє стан справ ані в моєму місті, ані в моїй Україні. Демократичні засади нашого суспільства надають можливість кожному громадянину приєднатися до обговорень та висловити свою думку з багатьох питань життя, в тому числі у питаннях прозорості і відкритості дій влади.

ДУМКА ЕКСПЕРТА
Василь Ханас: «На моє переконання, відкритості Уряду і місцевої влади сприятимуть використання соціальних мереж не лише рядовими користувачами, а й владними структурами».
Громадське Партнерство «Відкритий Уряд» вирішило підготувати серію інформаційних матеріалів з усіма зацікавленими сторонами та експертами у впровадженні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Сьогодні на запитання відповідає Василь Ханас , представник громадської організації "Адаптаційний Чоловічий Центр"
1.Що для вас означає ініціатива «Відкритий Уряд»?
Ініціатива підтримана громадськими організаціями України та світу з метою покращення взаємодії влади і громадськості. На моє переконання, відкритості Уряду і місцевої влади сприятимуть використання соціальних мереж не лише рядовими користувачами, а й владними структурами. Прозорості у державних закупівлях та використанню бюджету сприятиме переведення країни в режим електронного врядування.

КРАЩІ ПРАКТИКИ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ ПО РЕАЛІЗАЦІЇ ІНІЦІАТИВИ «ПАРТНЕРСТВО ВІДКРИТИЙ УРЯД»
Запорізька область
Запорізька область стане першою в Україні, де буде впроваджено механізм проведення громадських слухань
В облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» з обговорення механізму проведення громадських слухань, яке провели керівник проекту Наталя Заболотна та депутат обласної ради, голова Василівської райдержадміністрації Сергій Грачов.
На засіданні, в якому взяли участь представники громадських організацій та журналісти, було презентовано проект «Упровадження Порядку проведення громадських слухань у Запоріжжі та області», який розроблений та реалізується Запорізькою обласною громадською організацією «Народний захист» спільно з організаціями «СТЕП», «Міжнародний комітет захисту прав людини», Всеукраїнською громадською організацією «Народна рада», громадською жіночою організацією «Єдина та неповторна» та низкою інших організацій та рухів.
-Ми довго розробляли цей проект, детально вивчали досвід інших територій на предмет механізму проведення громадських слухань. Завдяки тому, що нашій роботі сприяли представники влади на всіх рівнях, а особливо – облдержадміністрація, ми можемо направити проект порядку та положення проведення громадських слухань на розгляд обласної ради. Вміння влади гостро відчувати потреби громадськості дає нам надію на те, що Запорізька область стане першою в Україні, яка реалізує цей механізм на практиці, -
зазначила Наталя Заболотна.

Кіровоградська область
У Кіровограді відкрився Центр надання адміністративних послуг
«Центр створений, у першу чергу, для зручностей мешканців міста. Відтепер їм не потрібно буде звертатись до великої кількості установ і організацій, розташованих у різних куточках обласного центру. В одному місці у заявника приймуть заяву і в цьому ж місці він зможе отримати всі необхідні документи. А з 1 січня всі документи дозвільного характеру можна буде отримати виключно в Центрі надання адміністративних послуг», - відзначив у своєму слові Олександр Саінсус.

ДАЙДЖЕСТ ДЛЯ ВАС ГОТУВАЛИ:
Редактор: Оксана Якуніна
Дизайн та верстка: Василь Зайцев

Немає коментарів:

Дописати коментар