неділю, 25 березня 2012 р.

Тернополяни взяли активну участь у форумі ГАУ

Громадянська Асамблея України

ФОРУМ «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства»

22 березня представники найбільшої в Україні громадської мережі  – Громадянської Асамблеї України, що об’єднує понад 400 громадських та експертних організацій з усіх регіонів України, на IV-му Форумі ГАУ розглянули питання подолання, об’єднаними зусиллями громадських організацій, кризи демократії  в країні та підтримали під стінами Верховної ради  вимоги щодо прийняття закону «Про громадські об’єднання».

На Форумі ГАУ були представлені дані щодо чітко сформованих тенденцій порушення прав і свобод громадян України, що є ознаками глибокої кризи демократії в країні.
Олександра Матвійчук (Центр громадянських свобод) озвучила конкретні вражаючі приклади порушення прав людини та сформулювала чотири тенденції таких порушень:
Перша тенденція з порушення прав і свобод українців – це зростання бідності та соціальної нерівності  і фактично законодавче закріплення такого стану через антиправове  прийняття законів, які дозволяють порушувати Конституцію і відповідно, порушують численні економічні, соціальні права громадян та право народу на суб’єктність.
Друга тенденція –  це переслідування, причому не тільки за політичні, а й за ідеологічні переконання, а також за громадську активність.
Третя тенденціяпрагнення зберегти владу за будь-яку ціну, що веде до обмеження прав на свободу слова та мирні зібрання.
Четверта тенденція – тиск на суди. “Суди втратили свою незалежність і перетворилися на слухняних виконавців чужої волі”, – наголосила Олександра Матвійчук.
Відомий український філософ, доктор філософських наук, професор, академік НАНУ  Мирослав Попович, який є одним із  засновників ініціативи “Перше грудня”, що об’єднала моральних авторитетів країни в прагненні донести корені проблем суспільства до народу та влади, зауважив, що основним завданням напередодні парламентських виборів і в подальшій перспективі, є збереження моральних засад та основоположних цінностей в українському суспільстві, оскільки нині вони  попрані та далі “розмиваються”.
Вікторія Сюмар (рух “Стоп цензурі!”) розповіла про самоорганізацію журналістів в рамках руху «Стоп цензурі» та навела інші приклади мережевої самоорганізації, у тому числі в соціальних мережах в Інтернеті. “Українське суспільство твориться мережами” – впевнена В. Сюмар.
Співголови Оргкомітету ГАУ Анатолій Пінчук (м. Київ) та Ганна Парфьонова  (м.Херсон) освітили діяльність ГАУ та відзначили роль об’єднаного громадянського суспільства в процесах творення держави.  
Г. Парфьонова представила результати опитування громадських лідерів у всіх регіонах України (203 людини). Результати опитування показали, що найголовнішою загальнодержавною проблемою громадські лідери вважають  корупцію. Найбільшою регіональною проблемою названо неефективність і непрозорість влади. Результати дослідження засвідчують, що громадські лідери готові об’єднуватися для вирішення проблем на регіональному та загальнодержавному рівнях.

 Ключовими питаннями, розглянутими на секційних засіданнях Форуму, які мали сформувати позиції громадянського суспільства щодо протидії тенденціям згортання демократії,  були:
o      розвиток громадянського суспільства, посилення його впливу на формування суспільства з європейськими стандартами прав людини, прозорості, підзвітності та відповідальності влади, поширення кращих практик самоорганізації громадян.
o      механізми впливу  громадськості на забезпечення прозорих, чесних, продуктивних для країни парламентських виборів – 2012 року
o      формування громадських механізмів втілення ідеї Конституційної Асамблеї України, з якою виступила Громадянська Асамблея України в 2007 році.
Червоною ниткою  багатьох виступів на секціях стало визнання того факту, що в умовах егоїстичної, неефективної та морально деградованої влади, місією громадськості стає пошук і надання для суспільства відповіді на головне державотворче питання «Якою має бути Україна» та  виставляння для влади відповідних завдань і рамок діяльності. Про це говорили представники та представниці мережі САМ, асоціації малого та середнього бізнесу в Україні, мережі «Ми – європейці» та інші учасники. Велику увагу учасники форуму зосередили на перспективах розвитку громадянського суспільства. Зокрема мова йшла про питання залучення молодих активістів, використання нових методів комунікацій та посилення ролі жінок у політичних та суспільних процесах. В ході дискусії стосовно майбутніх парламентських виборів Марія Алєксєєнко голова Жіночого консорціуму України нагадала, що в Україні жінки становлять 7,4% народних депутатів, 12% депутатів обласних рад, 23% депутатів районних рад і 28% депутатів міських рад. У селищних радах – 46% жінок, а в сільських – 51%. «Таким чином, ми маємо ситуацію, коли потенціал більш як 50% громадян України повною мірою використовується лише на найнижчому адміністративному рівні, а на національному їх інтереси не враховуються під час ухвалення рішень.» - додала пані Алєксєєнко. 
Тетяна Баєва голова Хмельницької громадської організації «Гендерна рада» запропонувала відредагувати на цю ситуацію, включивши до Заяви ГАУ щодо виборів вимогу до політичних партій враховувати принцип гендерної збалансованості при формуванні виборчих списків.
Голова Адаптаційного чоловічого центру, член оргкомітету ГАУ Володимир Ханас наголосив, що, «сьогоднішні  формати членства через письмову заяву та постійна участь у кількагодинних зборах   чи форумах – став неактуальним. Щоб отримати динаміку та прихильників потрібно міняти свої підходи. Громадська спільнота ГАУ мусить враховувати потреби жінок та молоді, мусить йти до інтернеткористувачів. Наша концепція роботи мусить бути чітка, недвозначна, максимально вивірена та прозора , з високим коефіцієнтом зворотнього зв’язку та орієнтуванням на авторитетних блогерів – котрі часто є і моральними авторитетами спільнот. Нові засоби комунікації урівнюють формальні соціальні статуси, та дають рівні можливості і жінкам і чоловікам висловитися і відстояти свою позицію». Прикладом такого підходу стала Твіттертрансляція форуму за спеціальним хештегом #форумгау. Також варто відзначити, що здійснювалась онлайнтрансляція форуму Тернополяни взяли активну участь в роботі всіх трьох секцій. МГО «Файне місто» (Тернопіль) існує тільки п’ять місяців, але за цей час встигло отримати цікавий досвід, про що розповів активіст організації Рустам Ергешов. Юнак зазначив про пасивність молоді і слабкість комунікації між НУО. На власному досвіді МГО «Файне місто» зіткнулося із практикою створення громадських організацій під політичні партії і політизацією громадського руху. Про застосування нових медіа у виборчих процесах розповідав Василь Ханас, а Дмитро Антощук взяв активну участь в обговоренні питань Громадської консультаційної Асамблеї.
 

За результатами роботи Форуму було прийнято:
Заяву IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України з питань дотримання прав людини і основоположних свобод та розвитку громадянського суспільства
Заяву IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України щодо виборів народних депутатів України у 2012 році.
Заяву  IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України з питань конституційної реформи та Конституційної Асамблеї
Для виконання завдань, які стоять перед представниками громадянського суспільства в зв’язку з виконанням рішень Форуму, було обрано  Координаційну раду, в склад якої увійшли громадські лідери з усіх регіонів України та  експерти з  провідних експертних організацій та мереж.
Надихаючим прикладом успішної спільної діяльності експертів громадянського суспільства, які розробляли поправки до закону про громадські об’єднання, та громадської спільноти з регіонів, яка підтримувала лобіювання даного закону, стало його прийняття в день проведення  IV-го Форуму Громадянської Асамблеї України.
Ось деякі важливі норми, які удалося пролобіювати в новому законі. Скасовується «територіальний статус» ГО - організації відтепер можна реєструвати в найближчому управлінні юстиції, і вони будуть діяти на всій території Україні. Підведена законодавча база під правозахисну та суспільну діяльність ГО - раніше вони офіційно могли захищати лише своїх безпосередніх членів. Спрощується процедура реєстрації, скасовується реєстраційний збір. Скасовується держконтроль за статутною діяльністю організацій. Організаціям також дозволяється проводити безпосередню підприємницьку діяльність, якщо вона відповідає меті ГО і сприяє її досягненню
Пікет, який делегати Форуму ГАУ влаштували під стінами Верховної ради, став крапкою в цій історії успіху наближення нашого громадянського суспільства до цивілізованих стандартів.


Немає коментарів:

Дописати коментар