понеділок, 31 серпня 2015 р.

День міста Тернополя 2015


З 28 по 30 серпня у Тернополі святкували День міста. У парках та скверах тернополяни та гості міста мали змогу побачити багато цікавого. Були покази, презентації, урочистості та багато іншого хоча звичайно рік війни наклав свій відбиток на св'яткування.
Подекуди серед урочисто вдягнених городян були і бійці у військовій формі з бойовими нагородами. Атмосфера святкуваннь загалом була патріотичною.
Традиційно на День міста у Тернополі вшановується пам'ять визначних особистостей , які найбільше доклалися до розвитку міста та прославляли його своєю працею в Україні та світі, почесним відкриттям пам’ятних зірок. Цього року алея поповнилася ім’ям відомої краєзнавиці, архівіста Любомири Бойцун та безіменною зіркою із надписом «Волонтерська зірка», яка присвячена усім тернополянам, які допомагають бійцям АТО.
























 Нагадаємо, що у попередні роки тернопільська «Алея зірок» поповнилася іменами Олени Підгрушної, Казимира Сікорського, Василя Бурми, Лесі Романчук, Степана Галябарди, Михайла Форгеля та інших.
Тернопіль – єдине місто в Україні та одне з восьми у Європі, яке цього року нагороджене Почесною Таблицею Ради Європи. Відзнаку офіційно вручив представник Ради Європи міському голові Сергію Надалу на публічній церемонії біля пам’ятника Івану Франку у День міста, 28 серпня.
Почесна Таблиця Ради Європи - це третя із чотирьох відзнак, які може отримати європейське місто від цієї організації. Тернопіль вже отримав у 2013 році диплом Ради Європи, а у 2014 – Почесний Прапор Ради Європи. Зазначимо, що цими днями у Тернополі у «АртГалереї» діє мандрівна виставка з нагоди 60-річчя заснування Призу Європи представлена вісьмома мовами (англійською, французькою, німецькою, італійською, польською російською, іспанською та турецькою). Рішення про нагородження Тернополя Почесною Таблицею Ради Європи було прийняте на засіданні Комітету з питань соціальної політики, охорони здоров’я та сталого розвитку Парламентської Асамблеї у Страсбурзі 21 квітня 2015 року.
В пятницю 28 серпня 2015 року в День св’ята міста Тернополя на Співочому полі в парку Національного Відродження відбулося нагородження українськими відзнаками. У списку відомі волонтери, громадські діячі, спортсмени та лікарі.
Спочатку шану пам’яті та відзнаки вручили сім’ям та родинам бійців що полягли на бойовищах російсько-української війни на Донбасі у 2014-2015 роках.
Далі нагороджували військових, правоохоронців, волонтерів, громадських діячів, спортсменів та лікарів- міська влада відзнаками міста, а обласна військовими нагородами міністерства оборони України. Серед інших нагороджених і активісти групи «Схід та Захід єдині»: координатор волонтерської групи громадської організації  "Схід та Захід єдині" на Тернопільщині і в Західному регіоні України Василь Конько (Відзнака Тернопільської міської ради), координатор волонтерської групи громадської організації "Схід та Захід єдині" на Донбасі і в зоні "АТО" Едуард Хатмуллін (за поданням "Спілки бійців та волонтерів АТО "Сила України" нагорода Всеукраїнського об’єднання «Країна» ), прес-секретар і координатор волонтерської групи громадської організації "Схід та Захід єдині" із співпраці з засобами масової інформації Ігор Крочак (за поданням "Спілки бійців та волонтерів АТО» орденом «За волонтерську діяльність «Сила України» а також відзнакою Спілки офіцерів України «Хрест за Заслуги»). Активістка волонтерської групи громадської організації "Схід та Захід єдині" Ружена Волянська (за поданням «Спілки бійців та волонтерів АТО» орденом «За волонтерську діяльність «Сила України» ). Нагородження здійснювали міський голова Тернополя Сергій Надал,  виконуючий обов’язки керівника апарату Тернопільської обласної державної адміністрації Віктор Шумада,  координатор волонтерської групи громадської організації "Схід та Захід єдині" на Тернопільщині і в Західному регіоні України Василь Конько та голова громадської організації «Спілки бійців та волонтерів АТО «Сила України» Зеновій Гладчук.
Несподіванкою вечора нагородження для усіх присутніх на Співочому полі стало прекрасне виконання «Пісні про матір» Анною Вербою що прибула до Тернополя разом з нашим побратимом Едуардом Хатмулліним з міста Костянтинівки Донецької області. На мій погляд такому вдалому виконанню пораділи не тільки батьки, а й усі тернополяни.































28-30 серпня на тернопільському озері проходив та завершився відкритий чемпіонат України, який має статус Східно-європейського кубка Європи з аквабайку. У неділю 30 серпня біля причалу відбулася церемонія нагородження переможців у різних номінаціях, а призи вручали міський голова Тернополя Сергій Надал та голова Національної федерації водно-моторного спорту Віктор Шемчук.

На змагання цього року у Тернополі зареєструвалася більша кількість учасників, аніж у попередньому - 32 спортсмени, у тому числі представники з Молдови, Польщі та Білорусі.
 (за матеріалами інтернет ресурсу Тернопільської міської ради та тернопільських ЗМІ)
Ігор Крочак, фото автора

31 серпня 2015 року

Немає коментарів:

Дописати коментар