вівторок, 18 серпня 2015 р.

Хто має об*єднати громади?

«Нехай би остаточне рішення по об’єднанню громад приймав Уряд, а місцеві вибори в таких громадах призначала ЦВК», - міський голова з Тернопільщини
Усунути обласні ради від прийняття рішень щодо об’єднання територіальних громад (ОТГ) та призначення в них перших виборів – такого законодавчого кроку вимагають на місцях, аби врешті перейти до реального створення спроможних громад. Адже в багатьох областях склалася ситуація, при якій обласні ради зволікають з питанням створення ОТГ. А у двох областях, Тернопільській та Закарпатській, облради навіть не спромоглися схвалити Перспективний план формування територій громад.

«Я вважаю, що необхідно вносити зміни до законодавства. Нехай би остаточне рішення по об’єднанню громад приймав Уряд, а місцеві вибори в таких громадах призначала Центральна виборча комісія. Чому не перенести трішки наші вибори? Головне, не зробити фальстарт. Якщо ми зараз проведемо вибори за старою системою, тих, хто прийде до влади, доведеться переобирати вже через кілька місяців. Кому це цікаво? Це призведе лише до роздратування», - розповідає Скалатський міський голова (Тернопільщина) Наталія Становська.
До речі, об’єднана територіальна громада з адміністративним центром у місті Скалат однією з перших в Україні завершила всі необхідні юридичні процедури (ще всередині липня) та направила відповідне подання до Тернопільської обласної ради. До складу Скалатської територіальної громади вирішили увійти 10 громад Підволочинського району: Скалатська, Городницька, Зарубинецька, Колодіївська, Кривенська, Магдаліївська, Остапівська, Новосілківська, Подільська і Староскалатська.
Та на цьому все і зупинилося. Депутати навіть не внесли на розгляд сесії питання про створення ОТГ. Наталія Становська називає ситуацію що склалася, великим розчаруванням.
«Сьогодні сотні людей сусідніх 16 сіл їздять фактично не перекладних в районний центр, вистоюють довжелезні черги, щоб отримати субсидії, соціальну допомогу, вирішити пенсійні, земельні, будівельні питання, питання зайнятості, оформити паспорт і таке інше. Ви б чули, що говорять люди в тих чергах, згадуючи усіх. Вони мали надію, що незабаром усі послуги будуть в Скалаті, що буде спрощено систему, що цим буде займатися староста, що громада зможе допомагати у вирішенні більшості питань жителів, і не доведеться чекати наказів і розпоряджень згори. Ми їм це пообіцяли, бо самі у це вірили і прийняли усі необхідні рішення. Ми вірили, що до нас знову повернуться дитячі садки і школа, медицина – що ми самі, а не район чи область, будемо контролювати ці кошти, і самі розвиватимемо свою територію.  Ми сподівалися, що разом з базовою дотацією матимемо не менше 15 млн грн. надходжень до бюджету нашої об’єднаної громади. Уявляєте, який це ресурс, особливо для тих сіл, де річний бюджет не перевищував 300 тисяч? Це не просто гроші – це надія для села на розвиток. Уявляєте, яким розчаруванням для людей є несхвалення облрадою перспективного плану? Знову обман. Нас не пустили на вибори. Як після цього говорити з людьми?, - запитує міський голова.
Наталія Становська називає помилкою те, що законодавець поклав повноваження прийняття рішень щодо створення ОТГ на обласні ради.
«Це помилка. Перед виборами обласна рада дуже заполітизована. В них навіть немає аргументів, чому вони не затверджують Перспективний план. От просто не хочуть і все. Треба той «прапорець» в них забрати. Треба внести зміни до закону про об’єднання громад і виключити з процесу обласну раду. Хто вона така!? Ми їй навіть не підпорядковані. Обласні депутати думають про свої політичні амбіції, але не розуміють, що при цьому найболючіше б’ють по людях, по їхніх інтересах та правах», - сказала Наталія Становська.

Раніше офіс реформ в Тернопільській області повідомляв, що на сьогоднішній день 231 місцева громада Тернопільщини виявили добровільне бажання об’єднатися в 35 об’єднаних територіальних громад. 23 з них в повному обсязі подали до обласної ради пакети своїх рішень по кожній місцевій громаді з розпорядженням голови облдержадміністрації на відповідність вимогам Конституції та законодавства України.
13 серпня депутати обласної ради вчетверте не змогли схвалити Перспективний план, а питання утворення ОТГ і призначення в цих громадах перших виборів взагалі не було внесене в порядок денний сесійного засідання.
Показово, що громади Тернопільщини, які готові були вже в жовтні цього року проводити перші місцеві вибри на новій територіальній основі, налічують  майже 500 тис. населення – половина жителів Тенопільської області.

Немає коментарів:

Дописати коментар