середу, 19 серпня 2015 р.

Звернення представників об’єднаних територіальних громад.

Голові Верховної  Ради України
ГРОЙСМАНУ В.Б.

Прем’єр-міністру України
ЯЦЕНЮКУ А.П.

ЗУБКУ Г.Г.


Голові Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування
ВЛАСЕНКУ С.В.

Голові Тернопільської обласної державної адміністрації
БАРНІ С.С.

ЗВЕРНЕННЯ

Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади – ключова реформа з усіх, які зараз проводяться в Україні. Після військового протистояння на Сході це друга за значимістю проблема, яку державі слід вирішити в найстисліші строки. Фактично, це зміна системи управління країною, перехід від адміністративної системи до реального самоврядування.
13 серпня 2015 року відбулося чергове засідання Тернопільської обласної ради, на якому вчетверте мало розглядатися питання схвалення проекту Перспективного плану формування територій громад, а також утворення об’єднаних територіальних громад та призначенням перших виборів депутатів об’єднаної територіальної громади і відповідних міських, селищних, сільських голів. Двічі сесії обласної ради відкладалися через неумотивовану неявку депутатів.
На останньому засіданні проект Перспективного плану формування територіальних громад був внесений в порядок денний, але не набрав потрібної кількості голосів, відтак, не був схвалений. Питання утворення обєднаних територіальних громад і призначення в цих громадах перших виборів взагалі не було внесене в порядок денний сесійного засідання. Це при тому, що на сьогодні 231 місцева громада Тернопільщини виявили добровільне бажання об’єднатися в 35 територіальних громад. 23 з них в повному обсязі подали до обласної ради пакети своїх рішень по кожній місцевій громаді з розпорядженням голови облдержадміністрації на відповідність вимогам Конституції та законодавства України.
Тернопільщина однією з перших в Україні розробила Перспективний план формування територій громад, який ще 25 травня поточного року був презентований і позитивно оцінений спільною комісією Мінрегіону та Асоціації міст України. За активності добровільного створення об’єднаних територіальних громад в області створено 35 територіальних утворень з 231 місцевої громади, що значно більше, ніж разом взятих громад в Україні. Разом з тим, через політичну непоступливість депутатів найбільшої фракції в обласній раді, яка складає майже половину депутатського складу, йде відверте саботування реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Незважаючи на виконання усіх вимог попередньої сесії обласної ради і згоду робочої групи з розробки Перспективного плану на узгоджене рішення, фракцією ВО “Свобода” були знехтувані всі попередні домовленості й обіцянки Це вчергове підтвердило небажання депутатського корпусу піднятися вище політичних ігрищ заради добробуту своїх земляків. Як результат, Тернопільщина – одна з двох областей України, які ще не схвалили проекту Перспективного плану і бездумно “валять” одну з найголовніших реформ в державі.
Стосовно згоди на утворення об’єднаних територіальних громад та призначення перших виборів депутатів об’єднаної громади і відповідних міських, селищних, сільських голів, то Тернопільська обласна рада перевищила свої повноваження і порушила частину 2 статті 8 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Вона не призначила вибори у цих громадах, навіть не внісши дане питання до розгляду. Тим самим одна фракція, знехтувавши  волевиявленням людей, які прийняли добровільне рішення  про об’єднання, позбавила  біля півмільйона  своїх земляків можливості скористатися своїм правом на формування спроможних громад, а отже майбутніми перевагами, які передбачені законодавством для таких громад.
Рішення Тернопільської обласної ради деструктивне, замішане виключно на політиці, прийняте на рівні емоцій всупереч здоровому глузду. Не може бути, щоб обласна рада, якій не підпорядковані 615 рад місцевого рівня, вершила долю сотень тисяч жителів Тернопільщини і перекривала шлях до позитивних змін тим, хто цих змін жадає.
Виходячи з викладеного вище і конституційного права 231 місцевої громади, які об’єдналися в 35 об’єднаних, просимо Верховну Раду України:
1.     Підтримати законопроект 2373а від 15.07.2015 “Про добровільне об’єднання територіальних громад, який внесений народними депутатами Денисенком В.І., Федоруком М.Т., Ледовських О.В., Бойком О.П., Амельченком В.В. та визначити його, як невідкладний.
2.     У частині 8 статті 7 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” змінити норму щодо прийняття рішення про об’єднання територіальних громад обласними радами на норму про підтвердження рішень добровільного об’єднання територіальних громад обласними державними адміністраціями з наступною передачею свого висновку в Кабінет Міністрів України для ініціювання проведення перших виборів депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови.
3.     У частині 2 статті 8 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” вилучити норму про прийняття рішення про утворення об’єднаної територіальної громади та призначення перших місцевих виборів депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови  обласними  радами. Це право слід передати Центральній виборчій комісії за ініціативи Кабінету Міністрів України.
4.     Частину 3 статті 11 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” про схвалення проекту Перспективного плану формування територіальних громад обласними радами вилучити, як таку, яка є законодавчо нікчемною. Обласні ради не мають жодного відношення до планування територій громад і їх формування.
5.     Доручити Кабінету Міністрів України внести зміни до Постанови КМУ від 8.04.2015 №214 Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад”, вилучивши з Методики вимогу про схвалення проекту Перспективного плану Верховною Радою Автономної Республіки Крим, відповідною обласною радою, передавши цю функцію Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
6.      Призначити перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради об’єднаної територіальної громади та відповідно сільського, селищного, міського голови на 25 жовтня 2015 року.
Запропоновані зміни знімуть політичні та правові перепони, дадуть можливість громадам, які прийняли рішення про об’єднання, реалізувати своє право і волю громадян об’єднатися. Відтак, взяти на себе відповідальність за розвиток своїх територій та вирішення питання щодо забезпечення належної життєдіяльності громад.

Представники об’єднаних територіальних громад:

Скалатської, Гусятинської, Васильковецької, Скала-Подільської, Іванівської, Мельнице-Подільської, Теребовлянської, Великогаївської, Підволочиської, Товстеньської, Заліщицької, Шумської, Козлівської, Дружбівської, Золотниківської, Скориківської, Вишнівецької, Новосільської, Колиндянської, Коропецької, Озерянської, Золотопотіцької,  Улашківської, Лопушненської, Почаївської, Чортківської, Заводської, Хоростківської,  Озернянської, Микулинецької, Великодедеркальської, Колодненської, Чернихівецької, Білобожницької, Байковецької.                                                        

Немає коментарів:

Дописати коментар