понеділок, 22 травня 2017 р.

Міську раду чекає очищення

Останнім часом через блокування роботи Тернопільської міської ради в файному місті почали обговорювати тему перевиборів. Першим про це заявив міський голова, якому в теперішніх умовах відсутності реального конкурента це найбільш вигідно. Зі всього складу нинішньої ради він має, на перший погляд, найреальніші шанси переобратися. Сергій Надал, який звик у 2010-2015 роках працювати з абсолютно підконтрольною більшістю, вже майже протягом року не може сформувати постійної більшості під себе в раді цього скликання. Тому вибори можуть дати шанс на переформатування депутатського корпусу.
Ми спробували проаналізувати, яким може бути новий склад міської ради в разі проведення перевиборів.
Поки що тему дочасних виборів обговорюють лише місцеві партійні лідери, яким не варто особливо хвилюватися, бо якщо пройде партія, то вони автоматично стануть депутатами. Що буде з іншими теперішніми обранцями в разі перевиборів, лідери ще не озвучують.

1.           ВО “Свобода”. 
Рейтинги «Свободи» на Тернопіллі стрімко та невпинно знижуються. Після останніх конфліктів та земельних скандалів більшість її виборців розчарувалися. Доказом того є те, що під міською радою на боці позиції, що відстоювалася партійцями Тягнибока, були лише члени партії (щоправда, без жодного, крім В.Стаюри, депутата міської ради), і то з інших регіонів. Активного виборця «Свобода» втратила. Крім того майже 2 500 голосів за так званих трьох “вигнанців” – це 11% всього рейтингу партії Тягнибока в Тернополі. Тому В.Стаюра, якщо залишиться лідером списку, пройде в наступну раду точно. За попередніми прогнозами, «Свобода» візьме не більше 9 мандатів. Зараз фракція переважно лише слухняно голосує. Могли озвучити позицію лише І.Сороколіт, Р.Навроцький, І.Турський і В.Стаюра, інколи І.Зінь та Р.Торожнюк. Після внутрішньопартійного конфлікту активним «говоруном» залишився лише В.Стаюра, а партії спікери потрібні, як ніколи. Не виключено, що «Свобода» робитиме ставки на інших потужніших та вірніших кандидатів. З теперішніх депутатів шанс переобратися, окрім потенційно першого в списку В.Стаюри, матиме лише Марія Баб’юк. Скандальна забудова бульвару Петлюри остаточно дискредитувала Г.Гевко та О.Климчука і загалом «Свободу» на їх округах. Безхребетні та мовчазні Н.Редьква та О.Шморгай навіть не появляються на округах. М.Сиротюка може врятувати лише чітка позиція по котельнях та протекція старшого брата, але навряд чи Михайло піде в конфронтацію з міським головою (це чітко продемонструвало голосування за Генплан).
2.     БПП “Солідарність”.
Партія влади завжди перебуває у вигіднішій позиції. Депутати за списком зайшли не випадкові. Якщо будуть перевибори, то на хвилі безвізу, більш-менш стабільної діяльності Уряду та підготовки до старту президентської кампанії 2019 року, БПП набере точно не менше. Щодо персонального складу, то також суттєвих змін не мало б відбутися. Під питанням може бути лише Павло Бич, оскільки його здебільшого студентський електорат є непостійним та таким, що здатний мінятися. Решта депутатів досить впевнено почуваються на своїх округах і мають за собою підтримку.
3.     Об’єднання “Самопоміч”
Ця виборча кампанія для них буде однозначно простішою, оскільки минулого разу вони розділили весь бруд, який лився на Самопоміч, разом зі своїм кандидатом в мери Тарасом Пастухом. Цього разу Т.Пастух в мери не піде, бо завдяки блокаді на Сході, має шанси отримати прохідне місце в списку «Самопомочі» до Верховної Ради. Єдиним мінусом для партії Садового в Тернополі може бути тема львівського сміття. Загалом активна діяльність депутатів на округах і загалом в раді дає шанс «Самопомочі» залишитися в такому ж складі. З виборцем у партії є постійний контакт. Тому А.Грицишин (лідер списку), точно зайде в раду. Н.Зелінка і А.Шкула – одні з основних спікерів в раді, дуже активно працюють на округах, добре себе зарекомендували в загальноміських ініціативах і мають стабільну підтримку громадськості. С.Лупак за час депутатства лише закріпив свій авторитет серед ОСББ та на окрузі. В.Генсерук, О.Нитка та Ю.Штопко менш активніші в раді, але працюють з людьми на округах. Їм на руку можуть зіграти ремонти, які проводять на округах, за умови вдалого піар-використання цього фактору. За інших представників партії чути мало, тому діючим депутатами мало хто зможе скласти внутрішньопартійну конкуренцію.
4.     Батьківщина
Тут все зрозуміло. Буде повна ротація. Виключені з «Батьківщини» П.Поврозник, Н.Шоломейчук та А.Артимович точно не будуть навіть висунутими в депутати. Навіть отець В.Гринда, який є наближений до Василя Деревляного, скоріш за все, теж не стане кандидатом через співпрацю з групою А.Артимовича і голосування за Генеральний план Тернополя.
5.     Громадянська позиція.
Петрові Ландяку немає чого хвилюватися, він точно зайде в раду, адже він лідер списку і його партія поки що має в Тернополі прохідний рейтинг. Останні події можуть суттєво вплинути на коливання рейтингу цієї партії, бо виборець «Громадянської позиції» точно не симпатизує окремим діям мера, що і показало голосування депутатів проти Генплану. Протиставити падінню рейтингу команда на чолі з П.Ландяком може тільки активну роботу на округах, чого поки що не спостерігається. Жоден з депутатів, окрім А.Газилишина, практично нічого не зробив на окрузі. А.Газилишину найбільше пощастило в цій ситуації. І на окрузі минулого року багато зробили і конкурента по округу від «Батьківщини» позбувся. Ініціативу А.Ткаченка по стадіону «Текстерно» перебрав на себе В.Шумада (БПП), а на роботах в межах округу переважно рекламувався Р.Навроцький (екс-свободівець). Л.Балук за 2 роки так нічого і не зміг добитися. До того ж лідер тернопільського «Автомайдану» Ігор Василів, який агітував за Громадянську позицію на минулих виборах, буде більш стриманішим, зважаючи на часту співпрацю депутатів від “Громадянської позиції” з мером. Тому шанс переобратися мають лише П. Ландяк та А. Газилишин. Чи вистачить цього для подолання прохідного бар’єру, залежатиме від явки виборців та перерозподілу голосів партій, що не пройдуть в раду.
6.     Народний контроль
Хоч В.Бліхар, за його словами, також не проти перевиборів, бо є лідером списку і не переживає, що переобереться, але, швидше за все, йому таки варто хвилюватися. Корупційний скандал з Р.Ляховичем, голосування за Генеральний план та ситуативне голосування за проекти рішень, в яких вбачається інтерес міського голови, може суттєво повпливати на рейтинг «Народного контролю». До того ж, партія невміло використовує інформаційний ресурс, який перед виборами зробив свою роботу. Єдиний, хто з команди В.Бліхаря намагається щось робити – це П.Болєщук, але він навряд чи витягне рейтинг всієї партії. Не виключено, що «Народного контролю» в наступній раді взагалі не буде.
7.     Радикальна партія Олега Ляшка
С.Півторак також чітко заявив про перевибори, але вони можуть стати для нього фатальними. Є великий сумнів, що він особисто залишиться лідером списку. Його підконтрольність вищому керівництву міської ради стала надто очевидною. Швидше за все його місце займе молодий та перспективний, який показав вміння тримати позицію, Тарас Серетний. По округу С.Півторак точно не пройде, бо на закріпленому окрузі на «Канаді» навіть не з’являється. Щодо Оксани Яциковської, то після забудови скверу на Миру в результаті її голосування за Генеральний план її переобрання стане під великим питанням. Сумарно рейтинги депутатів по округах не вселяють оптимізму, що партія пройде в наступну раду.
Отже, раду очікує оновлення, як по депутатському корпусу, так і в списках партій. На місце тих, хто може не пройти, мають всі шанси зайти «Демократичний Альянс» та «Рух нових сил Саакашвілі». Свою гру можуть зіграти виключені свободівці І.Турський, І.Сороколіт і Р.Навроцький, або ж підсилять якусь з існуючих політичних сил.
Таким чином нова рада може оновитися на 50%. Лише половина з діючих депутатів має шанс переобратися.
Микола Савченко, політичний експерт


Немає коментарів:

Дописати коментар