вівторок, 9 травня 2017 р.

Чергові маніпуляції із землею на Львівській

Понад 84 га землі за межами Тернополя в напрямку автодороги Львів – Тернопіль, вочевидь, досі не дають спокою чиновникам міської ради обласного центру. Після того, як Тернопільський економічний університет відмовився від цієї ділянки, навколо неї виник чималий конфлікт, переможцем якого у підсумку стала облдержадміністрація. Та, як виявилось, не надовго…
Землю вже роздають
Донедавна за можливість ділити між АТОвцями 84 га землі сперечалися між собою Тернопільська міська рада та обласна державна адміністрація. Мерія тоді наробила ґвалту, мовляв, бійці АТО, якщо землею опікуватиметься область, отримають не повноцінні ділянки під будівництво, а тільки для ведення садово-дачного господарства. Хоча обласні чиновники не бачили жодних проблем у переведенні дач у житлові будинки. Крім того, представники влади міста стверджували, що цих 84 га знаходяться у межах Тернополя, а отже розпоряджатися ними може лише міськрада.
– Немає такого поняття, як «садово-дачне господарство». Земельна ділянка сільськогосподарського призначення в такому випадку передається з цільовим призначенням для ведення садівництва, що дозволяє будувати садовий будинок (площею не більше 300 кв. м). Відповідно до постанови Кабміну, садові та дачні будиночки можна перевести у житлові, і ця процедура не є складною. Для цього необхідно написати заяву та представити документи на будинок, згоду власників або співвласників і висновок про технічний стан. Такий пакет документів подається до органу виконавчої влади, в нашому випадку – міської ради Тернополя. Виконком протягом місяця має ухвалити рішення перевести будинок у житловий. Далі місцева рада у триденний строк надсилає власникові рекомендованим листом рішення про переведення дачного будинку в житловий із зазначенням його адреси, – роз’яснював ще у грудні минулого року в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області Віктор Мартинюк.
Врешті-решт, після тривалих суперечок та дискусій, саме обласні структури отримали право опікуватись цією землею і вже активно приступили до виділення на ній ділянок бійцям АТО. Зокрема, ще на початку квітня голова ОДА Степан Барна заявив про те, що відбувся другий етап вручення документів на земельні ділянки демобілізованим учасникам АТО за межами міста в напрямку автодороги Львів – Тернопіль.
– У Тернопільській області є приблизно 6 000 демобілізованих учасників АТО. Протягом останніх півтора року наше завдання полягало в тому, щоб максимально забезпечити їх земельними наділами. У Тернопільській області вже видано понад 4 тисячі наказів щодо надання земельних ділянок у власність для наших бійців, і це один із найкращих показників в Україні. Водночас одним із найбільш проблемних питань було забезпечення земельними ділянками військовослужбовців у Тернополі. Саме тому, щоб виправити цю ситуацію, була відпрацьована спільна стратегія передачі державної землі, яка перебувала у користуванні економічного університету, в розпорядження демобілізованих військовослужбовців. У результаті 84 га було передано у розпорядження Держгеокадастру, – розповів Степан Барна.
Згідно з офіційним повідомленням, 84 га землі було розділено на 833 ділянки – приблизно по 6 соток кожна. Чиновники ОДА запевняють, що ділянки розподіляються між бійцями чесно та прозоро, бо ж самі учасники АТО та активісти громадських організацій спільно з фахівцями Держгеокадастру в рекрутинговому центрі ОДА відбирають кандидатури, які повинні отримати ці наділи. Більше того, для перших учасників АТО, які ще у березні отримали у власність ділянки, було здійснено закріплення та встановлення їхніх меж.
У міськради – своя правда
Здавалося б, конфлікт сам себе вичерпав. Але днями на офіційному сайті міськради Тернополя з’явився проект рішення, згідно з яким мерія знову заявляє про свої права на 84 га землі.
«Визначити земельний масив площею 84,0621 га в районі примикання об’їзної дороги до автомобільної дороги Н02 Львів – Тернопіль під відведення земельних ділянок для будівництва й обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд військовослужбовцям, учасникам бойових дій, інвалідам війни, сім’ям загиблих учасників війни, які брали участь у проведенні АТО, та іншої пільгової категорії з реєстрацією місця проживання у місті Тернополі», – йдеться у проекті рішення, зареєстрованому 27 квітня.
Вочевидь, чиновники планують винести його на розгляд найближчої сесії міськради, яка відбудеться 11 травня. Та чи є цей проект рішення законним? Принаймні, в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Тернопільській області Віктор Мартинюк вважає його порушенням Конституції.
– Не зрозуміло, що це за земельна ділянка, керівництво міськради повинно вказати кадастровий номер і представити витяг із ДЗК про неї. А щодо реєстрації проживання бійців виключно в Тернополі – то це порушення Конституції та обмеження прав людини. Однак до порушень їм (чиновникам мерії, – авт.) не звикати, тим паче, що навіть Генплан обласного центру було прийнято незаконно, – коментує Віктор Мартинюк.
Аби з’ясувати, з якою метою міська рада вирішила поборотися за ті злощасні 84 га, ми зателефонували до начальника земельного відділу ТМР Віктора Кібляра. Чиновник у розмові підтвердив, що мова дійсно йде про ділянку в напрямку автодороги Львів – Тернопіль.
– Цим проектом рішення ми визначили житловий масив згідно з Генеральним планом, яким там передбачено житлову забудову. Земельних ділянок ми не надаємо. Якщо ви читали проект рішення, то він виключно визначає «масив» і все. Про питання роздачі землі тут не йдеться, – зазначив Віктор Кібляр.
Вочевидь, якщо такий проект рішення підтримають депутати, то виникне чимало «нестиковок», адже Тернопільська ОДА уже надає учасникам АТО під садівництво землю, яку міська рада хоче «назвати» житловою забудовою.
– Має місце порушення вимог законодавства, оскільки дана земельна ділянка передбачена під будівництво житла. Вони ж (чиновники ОДА – авт.) роздають її під садівництво, – вважає Віктор Кібляр.
До речі, цей проект рішення поки що не розглядала постійна земельна комісія. За словами її голови Андрія Шкули, вони ще не вивчали цього питання. Тому важко коментувати, що мають на меті його автори.
Але питання в іншому: що буде далі з тими бійцями, які вже мають на руках усі документи на землю? Віктор Кібляр обмовився, що мерія діятиме згідно з рішеннями суду. Однак про які саме рішення йде мова, пояснити не захотів.
Не менш цікаво, чому саме зараз міські чиновники «згадали» про бійців, ініціювавши цей проект рішення. Особливо зважаючи на останні події під стінами мерії та імовірне їх продовження 11 травня.
У кулуарах між депутатами побутує думка, що таким чином народних обранців хочуть поставити «на розтяжку»: якщо проголосують «за», то «забирають землю в обласних АТОвців», не проголосують – значить, «байдужі до тернополян».
Якщо це правда, то не виключено, що під стінами міськради у четвер, 11 травня, тернополяни побачать і обурених бійців АТО, які розділяться на два табори: ті, хто уже отримав ділянку від області, і ті, хто досі чекає її від міста. І якщо хтось розігрує саме такий сценарій, то має всі шанси його отримати…

Джерело: Тижневик "Номер один"

Немає коментарів:

Дописати коментар