суботу, 27 травня 2017 р.

Чи будуть мати громади ліс?

На минулої сесії Тернопільської обласної ради на решті була прийнята «Програма розвитку лісового господарства Тернопільщини на 2017 – 2021 роки. Ця програма докорінно відрізняється від попередніх років.
Справа у тому, що Управління лісового та мисливського господарства володіють в управлінні 75% лісів області, а решта розпорошені по інших галузях. Це сільське господарство (колишні колгоспні ліси), водники, дорожники.
Що би зрозуміти проблему слід зазначити Тернопільська область відноситься до мало лісистих областей України. Площа земель лісогосподарського призначення області станом на 01.01.2016 року становила 201,4 тис. га, з них 183,2 тис. га земель, вкритих лісовою рослинністю. Лісистість області складає 13.3%, що нижче за науково- обгрунтований показник для регіону (20 %) та середній для України (16 %). До екологічного нормативу не вистачає 90 тисяч гектарів лісу!

В нас тільки 3 райони мають лісистість більше 20% - Бережанський 31,4%, Монастириський 24.2%, Шумський 23,6% . Що це означає? Третина районів області фактично голі, е райони які фактично не мають лісів у яких лісистість нижче 10% - Збаразький 8,3%, Козівський Лановецький – 5.3%, Підволочиський 4.6%, Теребовлянський 7,7%, Тернопільський – 7%. Таки райони фактично знаходяться у стані екологічної катастрофи. Місцеві громади повинні це усвідомлювати.
Науковими дослідженнями доведено, що під наметом лісу забрудненість повітря у сотні разів менша, ніж у місті (до 500 разів). Один гектар лісу у віці стиглості за рік може поглинути близько 1 тонни шкідливих викидів, очистити 18 млн. куб. м повітря. А один гектар хвойного лісу відфільтровує 30-35 тонн пилу в рік, листяного відповідно – 50-70 тонн.
Окрім того ліс виконує саму важливу для людини функцію – водо регулюючу. Є ліс – є вода. Тому у районах області посилилася проблема нестачі питної води.
Вчені напряму пов’язуть стан заліснення з екологічним благополуччям території та із захворюваністю а також високою онкологічною захворюваністю, її ростом. У області на обліку 24271 пацієнтів, щороку від раку область втрачає 1800 громадян (дані обласного управління охорони здоров’я).
До програми уперше долучені галузі, яки суттєво можуть вплинути на ситуацію. Це обласне управління водного господарства, управління сільського господарства, дорожники, яки мають утримувати а не рубати лісосмуги. Ці галузі мають своє завдання по насадженню лісових зон. Це дуже важливо, на приклад водники для спасіння малих річок мають залисніти водоохоронні зони.
Великі площі займають колишні ліси радгоспів, якими зараз керують аграрії – 25,4 тис. га, за якими фактично немає не якого нагляду, не ведеться лісовпорядкування. Яки використовують тільки для рубок. Після вирубок не ведеться посадка. Фактично ліс знищується. Бачили картину на території Бережанського агролісу. Це можна назвати жахом безвідповідальності і місцевої і обласної влади. За рахунок такого становища загальна площа лісів не збільшується а зменшується. Ліси інших галузей, окрім управління лісового та мисливського господарства потребують негайної інвентаризації та відповідального ставлення.
 Є прислів’я що ми усі дихаємо одним повітрям незалежно від кількості грошей. Це стосується місцевих громад. Вони вороже ставляться до питань виділення земельних ділянок під заліснення, вважають, що лісівники садять ліс суто для себе. Від наявності земельних ділянок залежить можливість збільшення площі лісів. Можливість лісівників фінансово обмежена, їх з 2016 року держава повністю припинила фінансування, вони будуть заліснювати 100 га у рік. Для виправлення ситуації до цій роботи мають долучитися місцеві громади. У такому випадку лісівники мають змогу допомагати посадковим матеріалом. Потреба заліснення у районах складає від 3 до 13 тис. га. До нас ніхто не приїде наводити лад на нашої землі. Тому керівники районів, місцевих громад повинні долучитися до оздоровлення своїх територій.
Просимо вас підтримати цій напрям роботи, він усім потрібний.
На державному та регіональних рівнях залишається проблема підпорядкованості лісів України. Уявити важко тому безглуздю, зараз державна лісова агенція підпорядкована агропромисловому комплексу, який зацікавлений у тому що би збільшити площі орних земель. Рахуємо це питання керівники області мають поставити перед Прем’єр міністром України та Верховною радою України..
Доречи зараз наші аграрії у пошуку додаткових площ винищують самосійні ліси, проявляючи ігнорування інтересів громади регіону – влада мовчить.
Це не зважаючи на те що область відноситься до найбільш розораних в Україні – 61%. При такої розораності населення не може бути здоровим. Як що серйозно підходити то потрібен перерозподіл балансу земельних ресурсів області у бік збільшення заліснення.
Вчені всього світу визнали що пріоритетом соціально економічного розвитку регіонів, країн має бути в першу чергу екологічна складова, дії на відновлення екологічного балансу, захисту здоров’я людей.
Усіх мешканців краю просимо відповідально ставитися до збереженні водних ресурсів, лісів, усього живого, що би ми змогли передати наступним поколінням наш край придатний для життя.
Голова Громадської організації О.Філь
Тернопіль 26.05.2017р.

Немає коментарів:

Дописати коментар